„Pamatuji si, že poprvé to tady na mě dýchlo podobným kouzlem jako pražská Malá strana,“ vzpomíná si na počáteční dojmy Yveta Machálková.
Tehdy se také rozhodla, že v Rybárnách založí wellness centrum. Poklidný zpěv ptáků a šumění vodní hladiny vyhloubeného rybníku však po sedmi letech přerušil křik, hádky a hluk z dopadajících předmětů v sousedním domě.

Do něho se totiž před časem nastěhovali sousedé, dříve bez domova, kteří v současnosti dělají peklo ze života nejen Ivetě Machálkové, ale víceméně celé městské části.

Festival masopustních tradic ve Strání. Ilustrační foto.
Straňané jsou největší patrioti. Čtyři z pěti se v obci narodili a žijí tam

Bezdomovci ztrpčují bydlení lidem v Rybárnách

„Ztrpčují pobyt v Rybárnách paní Machálkové i všem místním. Každý večer se vracejí z Hradiště přes naše uličky, kdy jeden zpívá, druhý nahlas nadává. Stahují se k nim navíc i kamarádi, kteří by jinak přespávali na náměstí. Najednou tak máme v Rybárnách plné ulice podnapilých či zdrogovaných jedinců,“ kroutil hlavou předseda místní komise Robert Hájek. Dům až na samém konci zástavby rodinných příbytků u moravní hráze poskytuje útočiště bezdomovcům už přes rok.

Jeho původní majitel umřel a současný vlastník jej ze solidarity poskytuje sociálně slabým jedincům. 

„Několikrát jsme s ním měli schůzku, ale bylo nám řečeno, že bezdomovcům chce poskytnout přístřeší, protože se o ně jinak město nepostará. Naše důvody je nezajímaly,“ poznamenala Yveta Machálková.

I proto se místní rozhodli kontaktovat o pomoc městskou policii Uherského Hradiště. Ta však letos kromě žádosti místní komise nedostalo ani jednu telefonickou stížnost.

Snímání keramického reliéfu sochaře  Vladislava Vaculky na chodbě obchodního domu ve Zlíně.Na snímku restaurátor Vratislav Fous.
Po šedesáti letech musí reliéfy ve zlínském Prioru dolů

Policejní hlídky v uličkách

„Zvýšili jsme četnost hlídek v oblasti Rybáren, které preventivně navštěvují tamní uličky jak přes den, tak v nočních hodinách. Nicméně nejenže v letošním roce nebyl zastižen žádný občan dopouštějící se protiprávního jednání týkající se veřejného pořádku, ale telefonicky nám nebylo ani žádné rušení nahlášeno,“ sdělil velitel městských policistů v Hradišti Vlastimil Pauřík.

Zdali zvýšená pozornost městských hlídek Rybárnám postačí, ukáží až letní měsíce. Právě tehdy je totiž podle Yvety Machálkové se sousedy největší problém.

„Jakmile začnou otevírat okna a trávit čas venku na ulicích, nelze jejich přítomnost přeslechnout. Přestože zde policisté v minulém roce párkrát byli, nikdy nic nezmohli. Bezdomovci se stáhnou do domu a strážnici se k nim násilím nemůžou vlámat,“ dodala Yveta Machálková.

Slovácké divadlo: Králova řeč
Nový hit Slováckého divadla - Králova řeč