Donedávna prakticky volně přístupný areál se šesti opuštěnými budovami navštěvovali převážně bezdomovci a mládež, která tam čas od času pořádala večírky. To je ale zřejmě už minulostí. „Bezpečnostní agenturu najala naše společnost. Chceme tak zabránili vstupu neoprávněným osobám. Pracovníci této agentury mají seznam lidí, kteří na naše pozemky smí vstoupit. Areál je průchozí od sídliště směrem k naší tenisové hale a tamní restauraci, takže návštěvníci těchto dvou provozů tama rovněž smí projít," vysvětlila mluvčí ostravské firmy Hamiante team, jež je vlastníkem pozemků v areálu, Ivana Dupalová.

U budov, které vlastní společnost Agrokomplex Kunovice, se aktuálně objevili řemeslníci, kteří zakrývají okna a dveře u budov, aby tak zabránili vstupu nezvaným návštěvníkům. Své vyjádření ale redakci Slováckého deníku doposud neposkytli. Mluvčí společnosti Hamiante tvrdí, že pracovníci Agrokomplexu přitom svolení na vstup na pozemky ostravské firmy povolení nemají. „Dostali ale náš souhlas k opravám truhlářské dílny, která se tam nachází a Agrokomplex má zájem na jejím zachování. Před několika dny jsme s vedením Agrokomplexu jednali, protože chceme jejich budovy v areálu konírny odkoupit nebo směnit za pozemek pod truhlářskou dílnou. Tento pozemek má rozlohou tři a půl tisíce metrů čtverečných. Vedení Agrokomplexu si vzalo čas na rozmyšlenou," vysvětlila Ivana Dupalová.

Osiřelé budovy konírny začali před časem navštěvovat bezdomovci a zloději kovů. Areál totiž na první pohled vypadá opuštěně, budovy i pozemky však mají své majitele. „Při jedné z nedávných kontrol jsme z toho místa vyvedli šest lidí, kteří se tam usadili. Při poslední kontrole, kterou jsme provedli před dvěma týdny, se tam nacházeli čtyři lidé. Opět jsme je odtud vyvedli," poznamenal velitel hradišťských strážníků Vlastimil Pauřík.

Areál konírny se také stával cílem nenechavců. „Na podzim jsem vyjížděli dvakrát do dílny, která se nachází tamním částečně oploceném areálu. Na začátku října pachatel rozbil okno, kterým vnikl do místnosti a z plastového kelímku ukradl zhruba 150 korun. Po pachateli tohoto trestného činu krádeže se sazbou až dvouletého vězení prozatím pátráme," sdělil mluvčí hradišťské Policie ČR Aleš Mergental a dodal, že policie pátrá také po zloději přívěsného vozíku, který někdo na konci září ukradl z prostoru před budovou dílny.

Vedení Agrokomplexu Kunovice Slováckému deníku doposud neposkytlo žádné vyjádření, a to ani přes opakované urgence.

Mluvčí hradišťské radnice Jan Pášma sdělil, že s nárokem na odstranění staveb společnost Hamiante team prozatím neuspěla. „Stavební úřad odmítl žádost společnosti Hamiante na odstranění stávajících budov, neboť jejich stav není takový, aby byla tato likvidace nutná. S majitelem budov, společností Agrokomplex Kunovice, jsme zahájili řízení o nařízení nezbytných zabezpečovacích prací na těchto budovách," vysvětlil vedoucí stavebního odboru hradišťské radnice Rostislav Novosad. Dále uvedl, že úředníci majiteli nařídili zabezpečit budovy tak, aby neohrožovaly okolí.

Ivana Dupalová z firmy Hamiante team ale tvrdí, že budovy v areálu jsou v natolik špatném stavu, že jimi oslovený odborník jejich odstranění přímo doporučil. „Naše společnost si nechala zpracovat statický posudek autorizovaným inženýrem pro pozemní stavby, statiku a dynamiku staveb. Tento posudek, který má město od počátku k dispozici, mimo jiné jednoznačně konstatuje narušenou statiku a degradaci nosných prvků," informovala Ivana Dupalová. Vedení hradišťského stavebního odboru ale trvá na tom, že stav budov jejich odstranění nevyžaduje.

Radost z opuštěné konírny nemají ani oslovení lidé z hradišťského sídliště Východ. „Konírnu máme prakticky přímo na očích. Několikrát týdně chodím za příbuznými do domu, ze kterého je na objekt vidět. Před příchodem pracovníků bezpečnostní agentury se tam denně pohybovali zanedbaní lidé, a bloumala tam mládež. Není žádným tajemstvím, že se tam čas od času pořádaly poměrně divoké večírky. Ideální by bylo, kdyby prostor někdo využil k původnímu účelu, nebo pro výstavbu bytových domů a měl nad místem stálý dohled," poznamenala Ingrid Kolaříková z Uherského Hradiště.

Ve čtvrtek 31. října by se mělo uskutečnit jednání o osudu konírny mezi všemi zainteresovanými stranami. O jeho výsledcích budeme čtenáře Slováckého deníku informovat.

Související Jsou budovy konírny nebezpečné?