„Velmi se na slavnosti těším. Přijedou i příbuzní z Brna a tak nás vyrazí početná výprava. Nejvíce se těším na vystoupení folklorních souborů a burčák," přiznala Renáta Mařáková. Organizátoři se sice musí smířit s nižšími finančními příspěvky od mecenášů, slibují však mimořádně bohatý program a řadu novinek. V čele slavnostního průvodu který vede tradičně od Vinohradské ulice do centra Slovácké metropole, půjde delegace z Uherského Hradiště. V předchozích letech průvod uzavírala. „Připravíme také zbrusu novou prezentaci města v opravených prostorách jezuitské koleje na Masarykově náměstí a přehlídku krojů nevěst Slovácka," podotkl ředitel pořádajícího Klubu kultury Uherské Hradiště Antonín Mach. Dalšími novinkami bude například prezentace Nositelů tradic lidových řemesel, která se uskuteční na Mariánském náměstí. Přibude i cimbálových muzik, kterých bude nejvíc ze všech dosavadních ročníků, celkem třicet.

Návštěvníci slavností se mohou těšit na zhruba tři sta stánků s občerstvením, suvenýry a dalším zbožím.

Třicet cimbálovek bude tentokrát možná jediným rekordem svátku vína. Pořadatelé letos neusilují ani o co největší počet krojovaných účastníků. „Při rekordních počtech se už trochu vytrácela krojová čistota, na což nás upozorňovaly i etnografky ze Slováckého muzea. Pokud zástup krojovaných prořídne, věřím ve zvýšení jeho kvality," poznamenal starosta Uherského Hradiště Květoslav Tichavský.

Organizátoři rozmístí v ulicích množství mobilních toalet, které nebudou chybět ani na přístavišti. Při zahájení slavností nebudou chybět jezdci na koních. „V čele průvodu, který vyrazí v devět hodin z Vinohradské ulice pojede jezdec na koni s praporem Slováckých slavností a podobným symbolem Dne evropského dědictví. Průvod bude uzavírat Bakchův vůz vezoucí hrozen jako symbol slavností. Jinak koňské povozy v průvodu z bezpečnostních důvodů nepojedou," vysvětlil ředitel hradišťského Klubu kultury Mach. Bezplatně bude zpřístupněno celkem 26 památek města.

Lidé, mířící do Uherského Hradiště musí ale počítat s menšími dopravním omezením v některých částech Uherského Hradiště. „Dočasně bude omezen provoz v ulici Vinohradská, Sokolovská, Všehrdova v sobotu, a to v sobotu 8. září od 9 do 12 hodin, pod dobu průvodu. Ve stejnou dobu bude uzavřeno i Palackého náměstí," upřesnil hradišťský policejní mluvčí Aleš Mergental. V noci ze soboty na neděli bude pro dopravu uzavřená i Vinohradská ulice, kde se bude konat kulturní program.