„Děcka si tam hrají s balonem nebo jezdí na kolech. Je to bezpečná zóna, kde se jim nemůže nic stát," vysvětluje důvody oblíbenosti vzhledného a praktického prostoru Romana Strouhalová.

Celý areál někdejších kasáren se v uplynulých letech změnil k nepoznání a stal se v posledních letech místem bydlení stovek rodin, cílem studentů vysoké školy i sídlem řady provozoven a institucí. Přesto se však v jeho centru nachází tři budovy, které jsou nepřehlédnutelným šrámem na jinak malebném vzhledu vzniklé zóny. „Jedna z těchto budov je v majetku firmy společnosti SYNOT Real Estate. Tato firma zpracovala před několika lety studii na opravu objektu na studentské sportovně relaxační centrum s internetovou kavárnou a dalšími provozy. Nevíme, zda se tento záměr uskuteční a o žádných dalších způsobech využití nemáme informace," informoval mluvčí hradišťské radnice Jan Pášma, který dodal, že v současnosti je objekt zřejmě prázdný.

Další dvě menší budovy jsou v majetku města a v současnosti nejsou využity. „Nové využití nepředpokládáme, protože stavební stav budov ani tvar či objem objektu nejsou pro potřeby města vhodné," vysvětlil Jan Pášma. Obě budovy tak podle informací Jana Pášmy čeká s největší pravděpodobností demolice. „Vznikne tak prostor pro koncepční a efektivnější využití tohoto místa," dodal mluvčí hradišťské radnice.

Budova, kterou vlastní SYNOT Real Estate, původně sloužila pro ustájení koní a sklad sena v podkroví. Posléze byla využita jako sklad. Dva menší objekty sloužily v době po zrušení kasáren jako sklad krojů hradišťského Klubu kultury a depozitář Knihovny BBB. Ještě předtím vojáci budovu využívali jako saunu a kanceláře.

Zájem na rekonstrukci objektu v areálu uherskohradišťských kasáren ze strany SYNOT Real Estate podle mluvčí Holdingu SYNOT Magdy Pekařové trvá. „Nicméně stále jsme nerozhodli, zda objekt pouze zrekonstruujeme, nebo na jeho místě postavíme areál zcela nový. Proto bychom v této souvislosti také rádi přivítali typy a podněty ze strany veřejnosti. Záleží nám na tom, aby byl objekt veřejností skutečně využíván," sdělila Magda Pekařová Slováckému deníku. Prozatím v plánech po- dle ní směřuje SYNOT Real Estate k výstavbě multifunkčního sálu, který by mohly využívat především školy k pořádání nejrůznějších konferencí a besed. Vzhledem k tomu, že jde o prostory, kde nebude nikoho v okolí rušit ani hudební produkce, rádi bychom zde vybudovali také koncertní sál a disko klub pro mládež. Současně jsme si ale vědomi faktu, že v dnešní ekonomicky náročné době nebude snadné najít vhodné provozovatele," doplnila Magda Pekařová.

Stará vojenská budova v bývalých hradišťských kasárnách by se mohla v budoucnu změnit na areál s kavárnou a multifunkčním sálem.

Stará vojenská budova v bývalých hradišťských kasárnách by se mohla v budoucnu změnit na areál s kavárnou a multifunkčním sálem. VIZUALIZACE: Synot Estate

Vznik hradišťských kasáren se váže k roku 1932. Stavba areálu se uskutečnila ve dvou etapách. V první etapě v letech 1930 až 1932 byly postaveny dvoupatrová budova velitelství, dvě dvoupatrové budovy pro mužstvo, jednopatrová budova kuchyně, dvě dvoupatrové budovy s rodinnými byty, jednopatrová budova augmentačního skladu, přízemní skladiště paliva v sousedství kuchyně, přízemní dílenský objekt s kovárnou, dvě přízemní stáje pro koně, přízemní plynová komora, budova prádelny, dvě kůlny a remíza pro polní kuchyně. „Druhá etapa výstavby započala v roce 1937 a skončila v roce 1939. „Zahrnovala dvě dvoupatrové budovy pro školu důstojníků v záloze, dvě pro mužstvo, jednopatrovou budovu skladu, budovu kovárny a sklad hasičského nářadí. Dále pak budovu stájí s remízou pro kulomety a částečným prvním patrem pro seno a slámu, budovu kinosálu pro 500 mužů a osm zděných budov garáží," upřesnila historička hradišťského Slováckého muzea Blanka Rašticová.

Novodobá historie areálu bývalých kasáren

Vznik: 1930

2001 – zrušení vojenské posádky

2002 – majetek státu prohlášený za zbytný, a je schválený územní plán umožňující civilní využití

2003 – areál převedený do majetku města a je schválena koncepce jeho využití

2003 – projekční příprava, žádosti o dotace na bytovou výstavbu

2004 – žádosti o dotace z fondu EU na vzdělávací zónu, zahájení adaptace objektů na startovací byty a byty pro seniory, dokončení komerční zóny včetně okružní křižovatky

2005 – rozhodnutí o finanční podpoře z fondu EU a rozpočtu ČR, zahájení stavebních prací ve vzdělávací zóně, zahájení provozu depozitáře Slováckého muzea

2006 – otevření vysokoškolského kampusu

2009 – revitalizace veřejného prostranství ulice Verbířské

2010 – revitalizace Zeleného náměstí, založení městského parku Za Plotem

2013 – aktuálně pracuje na přestavbě objektu č. 5 (bývalá vojenská kuchyně a jídelna), který bude sloužit jako polyfunkční objekt.