„Téma drog je stále ožehavější. Kromě klientů chodí i jejich rodiče či partneři, kteří žádají pomoc a radu. Týdně nás navštíví zhruba deset osob. Jedna ze soukromých škol k nám dokonce posílá preventivně každý týden několik náhodně vybraných studentů. Vyšetření jsou anonymní,“ připomíná Jitka Weilová z uherskohradišťského pracoviště Zdravotního ústavu se sídlem ve Zlíně.

Oslovení zástupci regionálních škol osvětu nezavrhují, k prověřování svých studentů se ale staví spíše zdrženlivě. „Neuvažujeme o tom, že bychom měli následovat příkladu škol, které posílají své studenty na drogové testy. Něco jiného by bylo, kdyby studenti o podobnou prověrku projevili sami zájem. Na naší škole se za dobu mého působení ve funkci, tedy od roku 1999, výjimečné případy uživatelů drog objevily, vyřešili jsme je ale interním způsobem. V posledních letech ale problémy tohoto typu na škole nemáme,“ tvrdí Jaroslav Zatloukal, ředitel Střední průmyslové školy v Uherském Hradišti.

Test na přítomnost drog v těle není nijak složitý a provádí se z moči. Kromě běžných vyšetření provádí pracovníci poradny přednášky i ve školách. „Není bez zajímavosti, že po drogách začínají ve velké míře sahat i lidé ve zralém věku, to znamená třicátníci i padesátníci. Zřejmě proto, aby tímto stimulem zvládli náročné pracovní tempo a následně se pak uvolnili. Často nedomyslí, že se tím dostávají do začarovaného kruhu,“ doplnila kolegyni Hana Achillesová, pracovnice zdravotního ústavu.

Pracovníci poradny ale nemohou pomoci každému uživateli drog. „Naše pomoc je účinná ve fázi osvěty a v počáteční fázi užívání. Těžce závislé osoby musí vyhledat svého lékaře a ten rozhoduje o případné ústavní léčbě,“ doplnila Weilová.

A které drogy lidé na Uherskohradišťsku užívají nejčastěji? „Jedná se především o marihuanu, extázi a pervitin,“ doplnila odbornice.

Uživatelé drog často svou závislost podceňují. „Kouřím marihuanu zhruba jeden rok, ale vím, že s tím dokážu kdykoliv skončit. Je ale pravda, že když se ráno probudím, dám si místo snídaně s chutí čouda,“ připouští mladík, který požádal o zachování anonymity.