„Změny podoby ploch mezi domy mě samozřejmě zajímají. Mluví se o tom, že by tady měly vzniknout odpočinkové zóny s lavičkami, a opravovat by se měla například dětská hřiště. To vše vítám, ovšem nelíbilo by se mi, kdyby tady měly přibýt nějaké nové parkovací plochy. Domnívám se, že v Tůních už na ně není plac,“ míní Jan Čierny. Ty tam ale přesto vzniknout mají. Půjde o celkem šestnáct parkovacích míst. „Na těchto zpevněných plochách auta parkovala i doposud, nyní však mají být upraveny na oficiální parkoviště,“ vysvětlil mluvčí hradišťské radnice Jan Pášma.

Sídliště v Tůních však nebude jedinou lokalitou, kde se objeví stavební stroje. Novou podobu by měly v termínu od května do srpna dostat i sídliště na náměstí Republiky, obytné zóny na třídě Maršála Malinovského, vnitroblok za hotelem Morava i ulice Mánesova a Boženy Němcové. V lokalitě v blízkosti třídy Maršála Malinovského a na náměstí Republiky vznikne podobným způsobem celkem 141 parkovacích míst. Zároveň ale, kvůli úpravám těchto prostorů, nechá město pokácet padesátku stromů. Ty však mají být nahrazeny 77 novými dřevinami a také živými ploty.

Zatímco v Tůních si tyto práce vyžádají investici ve výši zhruba 5,1 milionu korun, do úpravy veřejných ploch u třídy Mašála Malinovského a náměstí Republiky hradišťská radnice investuje celkem 18 milionů korun. „S pomocí dotace od Evropské unie necháme opravit či zbudovat nová parkoviště a chodníky. Opravíme či doplníme veřejné osvětlení, mobiliář a veřejnou zeleň,“ předestřel plány města místostarosta Uherského Hradiště Stanislav Blaha.

Součástí úprav na sídlišti Tůně by měla být i proměna tamního dětského a sportovního hřiště včetně vybavení ploch mobiliářem. Podobných změn se v metropoli Slovácka dočkají také další zóny zahrnuté do programu obnovy veřejných ploch ve městě.