Ti na zářijovém zasedání jednomyslně schválili návrh na jejich privatizaci za zlomek současných cen bytů, respektive za částku kolem čtyř tisíc korun za metr čtvereční. Jejich prodej se vleče už šest let, kdy kvůli soudnímu sporu o pozemky pod domy byl odkup bytů zablokován.

„Celý příběh začal v roce 2007, kdy se privatizovala první várka bytů, v roce 2011 se mělo pokračovat, jenže mezitím se změnila legislativa a bylo třeba, aby město vlastnilo i pozemek pod domy. Jak se ukázalo, pozemek měl duplicitní vlastnictví, o jehož vyjasnění rozhodovaly soudy dlouhých šest let,“ vysvětlil místostarosta Uherského Hradiště Zdeněk Procházka.

Slovácké slavnosti vína a Dny otevřených památek. Ilustrační foto z roku 2017.
Hudba, tanec, víno i zpěv. Hradiště čeká náročný víkend

Nájemníkům mající zájem o byty už v roce 2011 tak hrozilo, že jim budou po dlouhé soudní bitvě znovu nabídnuty byty, tentokrát však za tržní cenu, která za poslední léta rapidně vzrůstala. „Přestože jsme trvali na původní ceně z roku 2007, tedy na 3300 korunách za metr čtvereční, navýšení není tak hrozné a ve výhledu toho, jak mohlo celé jednání dopadnou, a že se prodej nemusel vůbec uskutečnit, jsme za tuto variantu rádi,“ sdělila Jana Horehleďová, která byla v minulosti členem petičního výboru žádající o odkup bytů za původní ceny.

Hlasování navíc dopadlo jednoznačně a nenašel se jediný zastupitel, který by pro prodej nezvedl ruku. „Jsem výsledkem příjemně překvapený, ale také rád, že se za celou vleklou kauzou privatizace udělala tlustá čára,“ dodal starosta Uherského Hradiště Stanislav Blaha.

Sídliště Štěpnice. Ilustrační foto.
Sehnat byt v Uherském Hradišti je kumšt
Ilustrační foto.
Patnáct let čekají na vlastní byty. Zatím stále marně