„Budou se věnovat pěstounské péči, kterou stát preferuje před ústavní péčí o děti," prozradil tajemník městského úřadu Josef Botek. Platy nových zaměstnanců bude podle něj rok a půl hradit stát, na projekt se počítá s částkou 6,6 milionu korun.

Noví zaměstnanci budou kontaktovat pěstouny, komunikovat s nimi a připravovat je na pěstounskou péči. „Musí i rozhodovat, zda pro ni jsou či nejsou vhodní. Poslední slovo ale bude mít okresní soud," uvedl Josef Botek.

Minulý týden se konalo výběrové řízení, ve kterém radnice přijala pět nových úředníků, kteří nastoupí od února. Zbylí čtyři budou vybráni na jaře. Podmínkou přijetí je absolvování vysoké školy sociálního směru. Na konci června bude mít oddělení sociálně-právní ochrany dětí 23 pracovníků. Na základě tabulek ministerstva práce a sociálních věcí připadá na 800 dětí jeden zaměstnanec.

Zájem o poskytování pěstounské péče ve Zlínském kraji roste, nyní je evidováno 80 žadatelů. Práce pěstounů je podle odborníků velmi náročná. Jen asi polovina žadatelů projde testy a přípravou a stane se profesionálními pěstouny. V kraji je nyní 350 pěstounů, kteří se starají o 500 dětí.