„Nároky na cizí jazyky, ať už jde o učení takzvaného druhého jazyka či zajištění jejich výuky už od první třídy, neustále rostou. I proto jsme potřebovali dvě jazykové místnosti namísto současné jedné. Ty by měly přibýt už do příštího školního roku, což je super,“ pochvalovala si chystané změny ředitelka Základní školy a mateřské školy Větrná v Uherském Hradišti Marie Leitgebová.

Právě tam má směřovat v příštím měsících v porovnání s ostatními školami nejvyšší investice města do modernizace učeben, konkrétně do dvou nových místností pro cizí jazyky a do technického zázemí a učebny dílen.

„Velmi důležitým prvkem stavebních úprav ve všech třech školách je také montáž zařízení k přepravě imobilních žáků po schodištích,“ doplnil místostarosta Uherského Hradiště Jaroslav Zatloukal.

Celkově 4,5 milionu korun na stavební úpravy navíc doplní další položka v řádech milionů na dovybavení opravených místností. Práce pak začnou už tyto prázdniny. Menšího omezení se však dočkají žáci ZŠ Větrná, kde se kvůli náročnějšímu zadání pustí dělníci do stavby už v polovině června.

„S firmou je zatím dobrá domluva. Pravděpodobně se bude ve školním roce zasahovat pouze do dílen, které jsou na odlehlejším konci budovy,“ upřesnila Marie Leitgebová.

Rozpočet města v tomto případě však přispěje pouze zlomek z částky. Devadesát procent z ní je totiž hrazeno z dotací. Podobně tomu bylo s jednou z největších investic do škol za poslední desítky let ve Starém Městě. Tam se celkově náklady vyšplhaly na astronomických 63 milionů, z nichž činil příspěvek státu přes pětapadesát milionů korun.

„Dá se říct, že už vše dokončujeme a do konce června by mělo být hotovo,“ dodal starosta Starého Města Josef Bazala.

Televize TVS slavila  20 let své existence v prostorách uherskohradišťské Reduty
Televize TVS slaví 20 let existence. Budoucnost vidí na internetu