„Koupili jsme od města byty a domy. Do rekonstrukcí jsme často investovali stovky tisíc. Stále víc nám ale radost z rekonstruovaných střech kazí holubi, respektive jejich trus. Ten zanáší krytinu, ale i odtokové roury, jejichž vyčištění musí provádět specialisté. Vyčištění jedné z nich stojí tisíc korun. Já mám tyto roury na domě čtyři, takže bych měl každoročně investovat čtyři tisíce,“ popsal své trable jeden z obyvatel čtvrti Tůně, který redakci Slováckého deníku požádal o zachování anonymity.

Nepomohli ani sokolníci

Zástupci odboru životního prostředí přiznávají, že pokusy o snižování počtů holubů v centru města nemají větší efekt. „Zkoušeli jsme využít služeb sokolníků, v omezené míře jsme přistoupili i k odstřelu ptáků. Požádali jsme o spolupráci pracovníka, který holubí vajíčka sbírá, a na některé budovy jsme nechali instalovat elektronické plašiče,“ komentoval marný boj radních s opeřenci Květoslav Fryšták z odboru životního prostředí hradišťské radnice.

Plašiče ale někteří obyvatelé města nepovažují za ideální řešení, hlavně kvůli časté a intenzivní frekvenci zvuků. Přístroj totiž vydává napodobeniny hlasů dravců, které nalétávající holuby odrazují. „Hlásič spustí už tehdy, když se holub nebo jiný pták přiblíží. Ječí snad stokrát denně a zvuk je velmi intenzivní a monotónní. Zvažuji, že podám stížnost na město,“ tvrdí na konto plašičů Jiřina Plachá z Uherského Hradiště.

Zástupci města ale oponují, že doposud se na ně s výtkou nikdo neobrátil. „Město má tato zařízení na budově státního okresního archivu, Redutě a ve Františkánské ulici, na budově číslo 172. Doposud si na jejich přítomnost nikdo oficiálně nestěžoval,“ podotkl Fryšták.