„Miminko nemuselo prožít takové trauma, kdyby jej matka odložila do babyboxu tamní, případně i jiné nemocnice. Podobné zprávy mě vždycky strašně rozčilí. Vůbec nedokážu pochopit, jak někoho může napadnout odložit děcko do popelnice nebo někam pod keř. To prostě odmítám pochopit, vždycky přece existuje řada jiných a slušných variant," netají své rozhořčení Romana Andrýsková.

A možnost vložit nechtěné dítě do klimatizované schránky mají od čtvrtka 15, srpna i ženy na Uherskohradišťsku. Babybox totiž od toho dne zahájil činnost přímo v Uherském Hradišti, kde je instalovaný u tamní nemocnice. Za umístěním všech dosavadních babyboxů v České republice stojí iniciativa někdejšího novináře Ludvíka Hesse. Díky jeho snaze má Česká republika už celkem 57 takových „schránek". Ludvík Hess se přitom skromně brání jakýmkoliv velkým slovům a oceněním. „Babyboxy přece nejsou můj nápad. Podobné schránky vznikaly ve světě i v daleké minulosti. Můj je jen název babybox, který mám zaregistrovaný. V Uherském Hradišti přijalo vedení nemocnice nápad na zřízení babyboxu velmi vstřícně. Tedy na rozdíl od minulého ředitele Karáska, který mě před lety vypoklonkoval i s mým návrhem," vzpomíná Ludvík Hess.

Mluvčí hradišťské nemocnice Dana Lipovská hodnotí zřízení babyboxu, který je umístění u vrátnice hradišťského zdravotnického zařízení, jako jednoznačnou výhodu. A to i přes to, že se odložené děti v regionu v posledních letech prakticky nevyskytují. „Opuštěné novorozeně v Uherském Hradišti v posledních desítkách let nalezeno nebylo. Na novorozeneckém oddělení ale pamatují případ z osmdesátých let, kdy mladá šestnáctiletá dívka z nějaké menší obce regionu porodila tajně doma, a dítě schovala. Rodiče ho ale našli a oba je odvezli do nemocnice. Z dívky pak prý byla vzorná matka," sdělila Dana Lipovská, která dodala, že nemocnice pro babybox poskytuje prostory a zázemí. Sponzory na přístroj si ale Ludvík Hess shání sám. Přístroj stojí 250 tisíc korun," dodala mluvčí hradišťské nemocnice Dana Lipovská.