„Je pravdou, že počet aut a houbařů je letos mimořádný. Auta stojí na Salaši u kraje lesa prakticky všude, kde je to jen možné. Před nedávnem dokonce řidiči doslova ucpali točnu v obci, takže se autobusy neměly kde otočit," podotkl starosta Salaše Zdeněk Píštěk.

Zkušená mykoložka a místopředsedkyně salašských mykologů Alena Filípková poznamenala, že letošní houbařská sezóna je mimořádná. „Pokud se ohlížím do minulosti, tak je srovnatelná možná jen se sezonou v roce 2010. Tehdy rostly houby ještě o něco víc, než letos. Lidé samozřejmě obsadili lesy, ale často se tam chovají velmi nezodpovědně," konstatovala Alena Filípková a připomíná, že nejvíce jí vadí vyvrácené a odhozené hřiby a poškozená podhoubí. „Lidé by měli odkrytá podhoubí lehce zakrýt hlínou nebo listím, aby nevyschla. Pohromou je také velké množství vytrhaných hub. Pokud někdo vytáhne ze země například květinu, pak taková květina znovu zakoření. U hub to ale neplatí, ty už se znovu neuchytí," vysvětluje mykoložka Alena Filípková.

Referent odboru životního prostředí hradišťské radnice František Bezděk informoval, že neukáznění houbaři v tomto období najíždějí svými auty na lesní cesty, vstupují do oplocených míst, kde se nejčastěji vyskytují václavky, znečišťují lesy odpadky a rozdělávají oheň. Kvůli rušení zvěře prý také jeleni říjí buď velmi tiše, anebo troubí jen v noci. „Za jeden víkend mi bylo nahlášeno a zadokumentováno několik desítek těch, kteří porušili hlavně zákaz vjezdu na lesní cestu. Tyto případy budeme postupně řešit. Na každý úřední den je pozváno až deset řidičů, víc se při běžné agendě nedá stihnout," poznamenal František Bezděk.

Ve dvou případech napadli v lesích na Slovácku houbaři revírníka. Policisté však u těchto případů nezasahovali. Došlo jen „k újmě" na oblečení lesní stráže. „Než jsem stihl zahájit řízení a viníkům poslat předvolání, tak se poškozenému omluvili," vysvětlil František Bezděk, který dodal, že v podobných případech se usvědčuje viník jen velmi obtížně. „Při takových událostech stojí zpravidla tvrzení proti tvrzení, byť lesní stráž je při výkonu ochranné služby nesporně v pozici veřejného činitele," vysvětlil důvody složitosti vyšetřování František Bezděk.

Policisté ale v souvislosti s houbařskou sezonou prakticky žádné případy řešit nemuseli. „Výjimkou bylo jen obsazení točny na Salaši 19. září, kde jsme za nepovolené parkovaní pokutovali několik desítek řidičů," poznamenala hradišťská policejní preventistka Milena Šabatová.

Oslovení houbaři přiznávají, že k možným přestupkům mívají občas docela blízko. „Několikrát jsem při houbaření odstavil auto u závory lesní cesty, protože najít dobré místo k zaparkování bývá docela problém. Jsem si vědomý toho, že takové stání u závory asi není ideální. Byl jsem ale vždy připraven ihned odjet, pokud by mě na nevhodnost parkování upozornil revírník nebo někdo podobný," míní Václav Hrabovský z Uherského Hradiště.

Související Houbařská daň zatím nehrozí