„Hostětín je příkladem obce, která dlouhodobě klade důraz na trvale udržitelný rozvoj s co největší šetrností k životnímu prostředí. Obec aktivně využívá místních zdrojů atotiž jak obnovitelných energetických surovin. Přestože jde o malou bělokarpatskou vesnici se zhruba 200 obyvateli, její ekologické a dobře fungující projekty slouží jako vzor pro další samosprávy,“ uvedli organizátoři soutěže. Význam této vesničky dokonce ocenil při své návštěvě v roce 2010 i britský princ Charles.

„S ekologickým přístupem jsme začali už před 25 lety, když jsme vybudovali kořenovou čistírnu odpadních vod”, říká hostětínský starosta Jaroslav Boleček.

Čistírna podle jeho slov odstartovala v obci další podobné projekty, jako jsou solární panely, fotovoltaické elektrárny, výtopna na biomasu z regionálních zdrojů či šetrné veřejné osvětlení. Kromě nich tam funguje i bio moštárna a vzdělávací centrum Veronica, které sídlí v pasivním domě s přírodní zahradou.

Místní ekologické projekty mohou být dobrým vzorem a příkladem ekologicky udržitelných postupů a realizací, kterých se nemusí bát ani jakákoliv jiná obec bez ohledu na svou velikost.

Ilustrační foto
"Lapal po vzduchu, aby řekl tři slova," říká žena pacienta bojujícího o život