Na slavnosti, které se letos konaly již jedenáctým rokem, dorazí vždy kolem 2500 návštěvníků. Samotná obec, která se pyšní několika ekologickými oceněními, má přitom asi 240 obyvatel.

„Slavnosti se konají na podporu místního ovocnářství a místních řemesel," řekla dnes ČTK Jana Machů z hostětínského ekologického institutu Veronica. Dopad je podle jejích slov vidět i u místních obyvatel. „Když se podíváte na stráně okolo Hostětína, které byly dříve prázdné, teď se to zelená, jsou tam sady, jablka, trnky a další odrůdy," uvedla Machů.

Lidé mohli na slavnosti využít také poradenství v pěstování starých a krajových odrůd ovoce nebo ekologického poradenství. Připraveny byly exkurze v místní moštárně, sušírně ovoce, obecní výtopně na biomasu nebo kořenové čistírně odpadních vod. Své výrobky předváděli také regionální výrobci a řemeslníci. Děti mohly vyrazit na jablečnou stezku, dospělí zápolili v jablečném trojboji.

Velký zájem byl o čerstvý jablečný mošt, lidé si mohli odnést také mošt s příchutí máty, zázvoru, červené řepy či rakytníku, který letos vyhrál v republikové soutěži Česká biopotravina roku v kategorii nápojů.

Obec získala v roce 2007 za přínos k úsporám energie a ochraně životního prostředí národní cenu za Českou republiku v celosvětové soutěži Energy Globe. V roce 2009 byla nositelem Zelené stuhy v soutěži Vesnice roku, před dvěma lety Hostětín také navštívil britský princ Charles.