Možné místo pro parkování je u odbočky na Velkou Javořinu na Hrabině. Ke Kamenné búdě lze autem dojet s opatrností a se zimní výbavou (silnice není v zimě udržována). Běžkařský nadšenec Stanislav Dufka se svými přáteli otestoval běžkařské trasy v okolí Velkého Lopeníku i kolem Nové Lhoty, jižně od Velké Javořiny.

U nás měli děti trosku jinou sáňkovačku.
O víkendu to svištělo na bobech i saních. Stavěli se sněhuláci a iglú

„V sobotu se dalo pohodlně parkovat nedaleko sjezdovky na Nové Lhotě. Sněhu kolem 20 centimetrů. Odtud jsme vyrazili asi dva kilometry směrem na Kubíkův vrch a dál směrem na slovenskou stranu. Běžkařská trasa jde po hlavní cestě na Slovensko. Je to docela frekventovaná a známá trasa. Narazili jsme tam třeba na partu běžkařů až z Bojkovic. Není výjimkou, že tam člověk potká i lidi z Brna,“ řekl Deníku Stanislav Dufka.

Ten se pak o den později vydal na Mikulčin vrch nedaleko Velkého Lopeníku.

Běžkaři pod Velkým Lopeníkem, v okolí Mikulčina vrchu a Vyškovce

 „V neděli jsme kolem desáté ráno zaparkovali na poloprázdném parkovišti u sjezdovky Lopata a na běžkách jsme se vydali po stopě směr sjezdovka Myšáčka, přes sjezdovku kolem Agropenzionu. Dál jsme pokračovali po turistické značce Pod Příslopem a odtud k horské chatě Vyškovec, kde fungovalo výdejní okénko. Dál jsme si šlapali stoupu sami až po rozcestník a ke kapličce na Vyškovci. Odtud jsme pak jeli k sedlu a posledních asi 500 metrů jsme šli po hlavní silnici zpět na Lopatu. Celá trasa měřila 12 km,“ popsal Stanislav Dufka svůj další den na běžkách.

V pondělí se vydal bílou stopou z Ostrožské Lhoty na poutní místo Svatý Antonínek a jeho okolím kolem zasněžených blatnických vinohradů.

Běžkaři na Svatém Antonínku

Pohyb v zasněžené krajině je podle informací z Centrály cestovního ruchu Východní Moravy možný také kolem Slavičína. Tam město připravilo a strojově upravilo na 10 km tras pro běžkaře. „Jednak okruh nad sídlištěm Vlára směrem k Hájenkám, dále Velký okruh severně od města směrem na Lipovou a také Zámecký okruh přímo v centru města s kulisou krásného zámku Wichterle. Pro přespolní návštěvníky je tam parkoviště v těsné blízkosti parku. Stačí u auta nazout běžky a vyrazit,“ prozradil Zdeněk Urbanovský.
Ideální sněhové podmínky pro běžkaře jsou podle jeho slov v těchto dnech v Hostýnských vrších, některé úseky hřebenové trasy jsou ovlivněny těžbou dřeva. Doporučujeme například trasu Troják - Bludný.

Zima v Luhačovicích. 16. ledna 2021
Zimní pohádka v lázních. Podívejte se na zasněžené Luhačovice

Ideální sněhové podmínky pro běžkaře jsou podle jeho slov v těchto dnech v Hostýnských vrších, některé úseky hřebenové trasy jsou ovlivněny těžbou dřeva. Doporučujeme například trasu Troják - Bludný.

Běžkaři v Hostýnských vrších v okolí Tesáku a Trojáku

 „Několik uplynulých let jsme na běžkách nebyli, protože nebyl sníh. Zato těchto několik posledních dnů jsou podmínky pro běžkování opravdu parádní,“ pochvalovali si v pondělí odpoledne nedaleko chaty Troják dva starší muži, otec ze synem, z Napajedel.
První běžkaři již projeli také trasu Bunč - Brdo - Vlčák ve Chřibech. Upravené běžecké trasy jsou k dispozici například ve Velkých Karlovicích. 

Běžkařské tratě ve Velkých Karlovicích

„Okruhy jsou upraveny v údolí Léskové, vydat se lze také na hřeben Vsetínských Beskyd až do okolí horské chaty Vsacký Cáb, která leží v nadmořské výšce 821 metrů. Po příjezdové cestě od Dušné je možno použít lyžařskou techniku bruslení. Na Vsackém Cábu je otevřeno výdejní okénko s občerstvením,“ upřesnil Zdeněk Urbanovský.

Právě od Horské chaty na Vsackém Cábu vede hřebenová Beskydská magistrála, po níž v těchto dnech běžkaři pohodlně dojedou až na Bumbálku na moravsko-slovenském pomezí. Upravené jsou také běžecké okruhy v okolí Valašské Bystřice. 

Měřicí stanice Českého hydrometeorologického ústavu v areálu hvězdárny ve Valašském Meziříčí; leden 2021
Teplota se propadla nejhlouběji za posledních 10 let, noclehárny jsou skoro plné

Na hřebeni Vsetínských Beskyd je okolo osmdesáti centimetrů sněhu, běžeckou stopu upravuje nová výkonná rolba, kterou se pro tento účel podařilo získat.

„Radost nám i běžkařům kazí jen skupinky neukázněných pěších turistů, kteří hotovou stopu ničí. Pokud by nebyl hřeben projetý rolbou, nenapadlo by je jít se brodit sněhem. Takto ale ničí práci lidí, kteří se o úpravu stop starají, a na kterou přispívají obce i kraj,“ posteskl si Igor Levč ze Vsackého Cábu, který se úpravám stop dlouhodobě věnuje.

Bohatou sněhovou nadílku má také hřeben Javorníků a strojově by měla být upravena trasa z Kohútky na Kasárna. „Pro výjezd na parkoviště na Kohútce nezapomeňte na zimní výbavu. Horská chata Kohútka má denně od 10 do 17 hod otevřeno „Kohútí okénko“ s občerstvením,“ doplnil Zdeněk Urbanovský.

Běžkařské trasy jsou podle něj připraveny také na Pustevnách, které se ale v poslední době potýkají s velkým návštěvnickým zájmem. Je tam potřeba počítat s možnými dopravními komplikacemi.