Lidé vděčně využívají každý kousek stínu, který je v pozdním odpoledni příhodně právě pod pódiem. A také to, že ještě není prostor zámecké zahrady plný lidí. Chladí se ve vodní mlze a obcházejí desítky stánků s jídlem a pitím, vybírají, debatují a ochutnávají.

„Někteří se bojí, poptají se, ale pak jdou někam jinam, na klasiku. Ale ti, kteří ochutnají, se nám vracejí,“ směje se Lenka Ahmed z Liptálu, která s manželem nabízí ve stánku autentický egyptský street food. „U nás jsou chutě hodně o orientálním koření, které si sami dovážíme. Třeba kardamon, koriandr, římský kmín, skořice nebo zázvor,“ říká, zatímco její muž dolaďuje zařízení kuchyně.

Koření vévodí i nabídce ve stánku s vegetariánskými pokrmy, který vedou bratři Michálkovi z Karlovarského kraje. „Je to taková domestikovaná indická kuchyně,“ vysvětlují, zatímco jednomu ze zákazníků podávají zelnou placku s křenovým dipem. Mají je ve dvou barvách, v té tmavší je přidaná červená řepa. V nabídce mají ale i mexický guláš nebo vegeburger.

Ani návštěvníci, kteří nejsou naladění na orientální kuchyni, na Regatě hlady nebudou. Vůně grilovaných klobás, makrel, smažených brambor nebo trdelníků se line celou uličkou podél vodního kanálu, která je vyhrazená jídlu. Je tady dost stánků, aby se nemusely tvořit příliš velké fronty. A podobně zásobené je zázemí také pitím.

Stánky mají platební terminály, ale jen některé

Část prodejců varuje, že přijímá pouze hotovost, je ale i dost těch, kteří mají k dispozici platební terminály.

Ve stejnou dobu, kdy se lidé v Holešově snažili skrýt před sluncem už jiná místa v republice trápily prudké bouřky a varování před nimi platí prakticky pro celou zemi. Pořadatelé jsou připravení na obě extrémní možnosti. „Po celou dobu festivalu pečlivě sledujeme vývoj počasí přes meteoradar a pro řešení různých situací máme připravené přesné postupy,“ říká ředitel festivalu Michal Žáček.

Zatím návštěvníci využili především opatření proti vedru. „Nově jsme zřídili osvěžovací zónu s vodními sprchami, preventivně jsme posílili zdravotnickou službu a také obsluhu u stánků s nápoji,“ dodal Žáček.

Přehled cen jídla a pití na Holešovské Regatě:

jídlo:

mexický guláš a jasmínová rýže 700g -  170 korun, 450g -  100 korun

vegetariánský burger speciál 400g -  160 korun

zelňák klasik nebo s červenou řepou 220g -  80 korun

buble waffle -  150 korun

trdelník -  100 korun

sýrové lízátko 1ks -  30 korun

klobása 100g - 100 korun, žebírka 100g - 39,90 korun, steak 100g - 69 korun, ražničí 100g -  69 korun, směs 100g - 39,90 korun

halušky 100g - 39,90 korun, nudle 100g - 45 korun

pirohy povidlové 1ks - 30 korun, pirohy šunka sýr 1 ks - 40 korun

párek v rohlíku - 50 korun, hranolky - 70 korun, kečup - 10 korun, tatarka - 15 korun

classic hot dog - 159 korun, california BBQ hot dog - 199 korun, burger bacon, jalapeňo 150g -  229 korun, 300g - 328 korun

zmrzlina točená mix vanilka, čokoláda - 40 korun

kapří hranolky 100g - 109 korun, candátí hranolky 100g - 129 korun, okouní hranolky 100g -  129 korun

pizza bianco - 210 korun, tortilla - 180 korun

pálavské langoše - 75 korun, česnek - 10 korun, kečup - 20 korun, sýr eidam - 30 korun, sladký langoš - 130 korun

sladké churros s belgickou čokoládou 140g - 145 korun

nápoje nealkoholické:

kofola - 50 korun, malinovka - 50 korun, top topic - 50 korun, voda - 40 korun

nealko pivo - 50 korun

káva:

espresso - 60 korun, lungo - 60 korun, flat white - 90 korun, capuccino - 80 korun, latte - 90 korun

espresso machiato - 70 korun, ledové latte - 95 korun, příchutě oříšek, karamel, kokos -25 korun

nápoje alkoholické:

Zubr grand - 50 korun

Cuba libre - 150 korun, Mojito - 150 korun, Virgin mojito - 70 korun, Gin+tonic - 150 korun, Aperol spritz - 150 korun

0,04 l malinovice - 65 korun, hruškovice Williams - 60 korun, medová slivovice - 60 korun, slivovice - 60 korun

espero rum kokos - 60 korun, espero rum orange - 60 korun

Pozn. jde o výběr z nabídky