Ve ztrouchnivělém přestárlém dřevě se skrývají vajíčka a larvy dvaašedesáti druhů hmyzu, celá řada z nich patří do kategorie zvláště chráněných. Stavebníci z Povodí Moravy proto podle zákona o ochraně přírody a krajiny museli kmeny šetrně naložit a převézt do několika lokalit – k jabloňovému sadu Trnovec za Jarošovem, slepým ramenům Moravy Mlač neboli Koňov, Kobylica, jezu u Kunovského lesa a ekofarmě Sádky u Kunovic.

Od května do července se tato místa s trouchnivějícími kládami působícími až uměleckým dojmem stanou hmyzím panoptikem. „Odumírající dřevo je pro spoustu živočichů velice lákavé. Jako živnou půdu a domov jej využije i hmyz z okolí, který se sem stáhne. Například poblíž Trnovce to pomůže tamní populaci evropsky významného druhu zlatohlávka, páchníka hnědého, jenž mizí s tím, jak se odstraňují staré stromy,“ přidal dobrou zprávu biolog vykonávající ekologický dozor nad kácením aleje Lubomír Pospěch.

Hradišťské broukoviště rozkládající se na pěti místech je patrně největším svého druhu v České republice. Na jeho stavbu byla použita torza třiašedesáti stromů ve stáří přibližně devadesáti let. Na některá místa budou umístěny i naučné cedule pro obdivovatele přírody.