Zastupitelstvo přitom už na konci roku 2011 schválilo, že ruinu nechá opravit a zřídit v ní například muzeum místní jízdy králů, skautskou klubovnu, domov důchodců, kavárnu nebo sem přesunout knihovnu s infocentrem.

O angažmá v projektu obměny objektu o rozloze 6600 metrů čtverečných tehdy uvažoval podnikatel Miroslav Šuránek, jenž chtěl zříceninu odkoupit. Jenže jeho miliony v Hluku nakonec nepomohou, Šuránek si vše rozmyslel. „Je to pravda, o investici již nemám zájem. Důvody svého rozhodnutí ale uvádět nebudu, zbytečně bych kalil vodu," prohlásil majitel firmy Aloko vyrábějící hliníkové žebříky a opěrné konstrukce solárních elektráren.

Projekt se bez jeho peněz dostal do jiné roviny a vedení města nyní přemýšlí, že budovu statku úplně zboří a postaví novou. Cenově to vyjde stejně jako oprava. „Mluvil jsem se stavaři, kteří mi po zhlédnutí objektu řekli, že jednoznačně navrhují demolici a novou výstavbu. Nikdo totiž nezaručí, že budovy po rekonstrukci nezvlhnou a nezplesniví," uvedl starosta Hluku Jan Šimčík.

Změnilo se také zamýšlené využití Penkova statku. Domov zde má najít základní umělecká škola, Dům dětí a mládeže a knihovna s informačním centrem. Součástí záměru je i kotelna a veřejná WC. Na srpnové schůzi zastupitelstva však zazněly i jiné návrhy. „Myslím si, že pro obyvatele by byl daleko lepší a více využitelný park," prohlásil například zastupitel za sdružení Hlučané Pavel Křápek.

Hlučtí zvolení zástupci lidu si nakonec vzali čas na rozmyšlenou do konce září, kdy se uskuteční jejich další zasedání. Až na něm by se měla definitivně schválit budoucí podoba Penkova dvoru.

Už nyní je však téměř jisté, že nebudou moci počítat s žádnou evropskou dotací. Hluk na ni nemá nárok. „Do března roku 2014 máme vyčerpanou podporu de minimis, kdy výše dotace za dobu předchozích tří let nesmí přesáhnout částku 200 tisíc euro," konstatoval starosta Šimčík. Radnice tyto peníze v minulosti vynaložila na zateplení městského úřadu a tělocvičny a přestavbu bývalé kotelny na byty.

Cena za opravu dvou objektů Penkova statku a jeho nádvoří by se měla vyšplhat odhadem na 95 milionů korun. Město si na tak vysokou částku bude muset postupně vzít několik úvěrů. „Stavba může trvat klidně i deset let, pokud ji budeme provádět po částech. Nemyslím si, že bychom ji mohli zahájit dříve než v roce 2014," dodal Jan Šimčík. Příští rok se totiž bude v Hluku nést ve znamení investic do zateplení tamní sportovní haly, které si vyžádá značné prostředky.