Tato skutečnost vyvolala mezi obyvateli Hluku vlnu odporu, což vyjádřili v petici, pod kterou se podepsalo na osm stovek rozzlobených příznivců kina. Zastupitelé obce se proto rozhodli oslovit všechny domácnosti. Do každé rodiny doručili dotazník, kde mohli Hlučané vyjádřit svůj souhlas či nesouhlas s odprodejem budovy. V těchto dnech byly hlasy sečteny. „Vrátilo se nám šestadvacet procent z rozeslaných dotazníků, přičemž 84 hlasů je pro zrušení kina a 339 je proti tomuto návrhu,“ vyčíslil starosta Hluku Jan Šimčík. Výsledky ankety budou jedním z kritérií, ke kterým zastupitelé přihlédnou při zvažování konečného rozhodnutí. V současné době je hlucké kino stále v provozu a promítá dvakrát do týdne. Lítost na jeho případným zánikem pociťuje především Jaroslav Kupec, který filmy dlouhá léta promítá. “S kinem je moc práce a zabere hodně času. Po těch letech, co to všechno zajišťuju, bych se s ním nerad rozloučil,“ přiznal Kupec. Jednotlivá filmová představení v hluckém kině, vyjma snímků určených pro školy, navštíví v průměru dvacítka diváků. Mezi nimi se často objeví také Kateřina Prachařová z Hluku. „Chodím do kina celkem pravidelně a byla by škoda, kdyby ho zavřeli. Proto jsme za naši rodinu vyplněný dotazník odevzdali, snad i náš hlas pomůže,“ řekla Prachařová.

Konečné rozhodnutí o příští existenci kina v Hluku zazní na veřejné schůzi zastupitelů města, která se uskuteční 30. září.

Už teď je ale jisté, že pokud hlucké kino přežije, bude nutné provést opravy na budově, jejíž současný stav je nevyhovující. Změnou by měla projít také promítací technika, kdy by měly promítačky na filmové pásy nahradit digitální nosiče. Rozsáhlé opravy byly předběžně vyčísleny na dva a půl milionu korun.