„Když jsem slyšela píseň, Chválím tě, země má, od autorské dvojice Zdeněk Svěrák a Jaroslav Uhlíř a viděla při něm zdvižené a mávající ruce devadesáti hendikepovaných klientů, byla jsem celá rozechvělá. Bylo to nádherné zahájení sportovního zápolení zdravotně postižených lidí,“ neváhala se hned v jeho úvodu svěřit starostka Salaše Jitka Točková, která se jako host her zúčastnila.

 A pak už zaznělo sportovištěm třikrát, sportu zdar, a devadesátka hendikepovaných se začala na hřišti potýkat s šesti disciplínami. Velmi dobře se závodníci zhostili takzvaného kladivalu, při němž měli za pomoci dřevěného kladiva dopravit tenisový míček do branky. Pak si soutěžící poměřovali své síly i dovednosti při rybolovu, házení míčků do prádelního koše, stříkání vody injekční stříkačkou na terč i při přenášení vody mezi kužely. Aktivně se hendikepovaní i personál domovů zúčastnili nejoriginálnější disciplíny, a to malování poslepu. S očima zavázanýma šátkem malovali do předkreslené lidské hlavy oči, ústa a nos.

Masarykovo náměstí v Hradišti zaplnilo šest stovek dětí. Ze škol je vylákal Evropský Den bez aut
Šest stovek dětí ze škol vylákal na Masarykovo náměstí Evropský Den bez aut

Sportovištěm se nesly povzbuzující výkřiky. Nebylo snad jediného soutěžícího, který chtěl boj o splnění té či oné disciplíny vzdát bez boje.

„Těší mě, že nad sportovištěm vlála vlajka her, kterou jsme vytvořili před jejich prvním ročníkem. Když se někdejší ústav Velehrad -Vincentinum rozdělil do čtyř zařízení, dohodli jsme se, že v rámci soudržnosti vytvoříme pro hry sportovní vlajku,“ vysvětlila vedoucí Vincentina Milena Marečková, která stála u kolébky sportovních her.

Těch se letos zúčastnili klienti z Domovů pro osoby se zdravotním postižením Velehrad - Vincentinum, Velehrad - Buchlovská, Staré Město a Kunovice - Cihlářská.

„Obdivoval jsem hendikepované uživatele sociálních služeb, jak se s vervou účastnili soubojů v jednotlivých disciplínách a skvěle reprezentovali ten svůj domov. Zábavné sportovní odpoledne se opravdu povedlo,“ vysekl poklonu pořadatelskému domovu Vincentinum, ale i soutěžícím Bronislav Vajdík, ředitel Sociálních služeb Uherské Hradiště. 

Cílem vylitý dřevěný štafetový kolík předala Milena Marečková Pavlíně Vavřiníkové, vedoucí domova Staré Město, které bude příští ročník her pořádat.  

Diakonie na dnu otevřených dveří ve středu 19. září oslavovala dvacet let od svého založení.
Diakonie v Hradišti slaví dvacet let