V okolí Zlína rozmístili minulý týden myslivci pachové ohradníky, v nejbližších dnech k nim přibudou ještě ohradníky elektrické.

Opatření má zabránit migraci nakažených divočáků a rozšíření nemoci do dalších oblastí.

„Cílem je vyhubit všechna prasata, která na daném území jsou a nevpustit tam žádná další,“ vysvětlil Jiří Čunek. S případným prodloužením stavu nebezpečí by na konci třicetidenní lhůty musela souhlasit vláda.

Do krizové oblasti spadají katastrální území obce Březová, Fryšták, Hrobice, Hvozdná, Lukov, Ostrata, Slušovice, Veselá, Želechovice a Zlín. Na tomto území doplní už rozmístěné pachové ohradníky také dočasné ohradníky elektrický. Nové ohradníky budou podle hejtmana rozestavovat dobrovolní hasiči a další dobrovolné složky.

Ilustrační foto
Počet uhynulých i odlovených divočáků dramaticky stoupá

„O tom, že bychom měli rozestavovat elektrické ohradníky, zatím nemáme žádné informace. Nejprve se to bude muset projednat,“ uvedl však za hasiče Roman Žemlička.

Do vymezeného prostoru krizové oblasti nemohou lidé vstupovat s domácími zvířaty, především pak se psy. Ti by mohli nakažená zvířata vyplašit. Především pro obyvatele okrajových částí Zlína to bude omezení, podle Čunka však mohou lidé psy venčit tam, kde území zasažené není. Na dodržování zákazu bude dohlížet policie. 

NA HŘIBY LIDÉ MOHOU

„Pro sběr lesních plodů a hřibů lidé do prostoru vstupovat mohou. Domníváme se, že ohrožení přenosu z člověka pohybujícího se v lese do jiných míst není velké,“ upřesnil Čunek.

V oblasti zůstane asi sto hektarů nesklizených plodin, aby měla divoká prasata dostatek potravy a úkryt. Díky tomu nebudou mít důvod k migraci. „Úrodu od farmářů odkoupíme, aby neměli žádnou ztrátu,“ ujistil Čunek.

Barum Rally
Termín Barumky se nezmění. Nejsme okresní rally, říká šéf závodu

Prasata v ohraničeném prostoru nebudou myslivci střílet, ale odchytávat do speciálních klecí, případně odvážet mrtvé jedince. Podle myslivců je řešení formou oplocení krizové oblasti správné, mělo ale přijít dříve.

„Kdyby to bylo před měsícem, mělo by to význam a věřím tomu, že už by se mor zastavil. Teď je šance na zastavení nemoci menší, ale stále je,“ řekl předseda myslivecké komise Václav Obadal. Podle něj je možné, že některá prasata mohla z ohniska nákazy už odejít a rozšířit tak nemoc dál.

Více informací můžete sledovat i zde

Autorka: Michaela Kolková