„Branou jsem v minulosti už projížděl a nechtěl jsem si to nechat ujít ani letos. Mít vlastní handbike je mým velkým přáním, a proto mi tuto formu doporučili z centra Paraple, za které jsem v minulosti zrovna na tomto stroji jel maraton," uvedl pro Slovácký deník Pavel Žufánek.

Otci tří dětí zkomplikovala životní dráhu událost, ke které došlo před necelým rokem a půl. Dnes nadšený sportovec tehdy při výkonu práce spadl ze stromu a ochrnul. Ani tragický moment mu však nevzal životní optimismus a nové životní impulsy našel právě ve vytrvalostním plavání a v jízdě na handbiku.

Tato záliba jej dovedla o tomto víkendu také pod Birell bránu na Moravském náměstí v Uherském Hradišti. Společnost Birell totiž přispěje konkrétní částkou za každého milovníka jízdních kol, který speciální branou projede.

„Za každý průjezd se přičte na displeji pět korun. Čím více lidí přispěje svým pohybem, tím vyšší částka půjde na nákup handbiků a speciálních kol," vysvětlila za organizátory Kateřina Havlová. Už dvě hodiny po poledni ukazovalo počítadlo Birell brány částku přes devět tisíc korun.

Brána, kterou v sobotu cyklisté v Uherském Hradišti projížděli, je putovní a po celé léto je k dispozici na nejrůznějších cyklostezkách v celé České republice. Život cyklistům v Uherském Hradišti zpestřila v sobotu od 10 do 18 hodin. Patronem celého charitativního projektu je cyklistická legenda a zlatý paralympionik Jiří Ježek.