„Dnešní hon, který se koná na závěr mysliveckých žní, je trochu atypický. Dostal název babský. Každý ze zúčastněných myslivců si na něj mohl pozvat manželku, přítelkyni, snoubenku nebo milenku,“ prozrazuje s šibalským mrknutím oka myslivecký hospodář sdružení Pavel Pluhař. Staroměstští nimrodi tak umožnili ženám, aby v závěru podzimních honů na drobnou zvěř pernatou a srstnatou na vlastní kůži zkusily, jaké to je chodit po polích a oranicích třeba za mrazivého větru, jaký se v sobotu proháněl nad revírem.

První kruhová leč za staroměstským Polním mlýnem, ve směru k velehradskému katastru, měla ráz velkého honu. Po jejím skončení bylo na výloži jedenáct ušáků. „Byla to vydařená leč. Zasáhl jsem v ní dva zajíce,“ radoval se Vlastimil Kaštánek starší. Olověnou lázní proběhlo bez úhony v první, ale i v následujících třech lečích, někdy doslova pod nohama střelců, ještě několik zajíců.

Podle slov hospodáře Pavla Pluhaře a předsedy mysliveckého sdružení Miroslava Horkého jsou stavy ušáků v honitbě dobré. „V některých lokalitách revíru jsme od povodní v roce 1997 třikrát vysazovali zajíce, ale také jsme je v nich tři roky poté nelovili. V lečích, kam jsme nakoupené zajíce vypustili, byly letos jejich zvýšené stavy patrné,“ shodují se jednohlasně Pluhař s Horkým. Vrásky na čelením přidělávají ne příliš dobré stavy bažantů v honitbě. „Jeden plánovaný hon na bažantí krasavce jsme dokonce kvůli tomu museli zrušit,“ dodává Pluhař.

Poslední letošní hon měl ve Starém Městě všechno, co se k této události sluší a patří. Na jeho výřadu skončilo patnáct zajíců. „V průběhu tří podzimních honů jsme ulovili padesát bažantů a pětašedesát zajíců,“ zveřejnil pouze část celoroční práce staroměstských myslivců jejich předseda Miroslav Horký.

Ani s únavou po několikahodinovém pobytu v přírodě neopustila myslivce a jejich ženy dobrá nálada. Přesunuli se společně do budovy Polního mlýna, v němž se při té opravdu poslední leči vyprávěly neuvěřitelné historky, jejichž společným nářečím je myslivecká latina. Ale hovořilo se také vážně. Třeba o tom, co musí myslivci v příštím roce udělat pro přírodu, honitbu a zvěř v ní žijící.

Související článek:

Poslední letošní hony a leče