Návštěvníci se na Rochusu setkali výhradně s místními producenty. Tématem a motivem gastrofestivalu byly po loňských trnkách luštěniny a uzené, jež byly k ochutnání v nejrůznějších podobách. Třeba fazole po hustu, bramborový guláš, šumajstr, oškvarkové krajance, některá z tradičních omáček s uzeným masem nebo patenty s povidly černými jako uhel.
„Přes tak nepříznivé počasí, které panovalo, přišlo na gastrofestival na šest set lidí nejen z Uherskohradišťska, ale i ze vzdálenějších míst Moravy. Mohli ochutnat řadu pečených dobrot, ať už nasladko či naslano, ale také si pochutnat na obědě, což se vzhledem k deštivému počasí moc nedělo,“ nechala se slyšet Lenka Durďáková, tajemnice Regionu Slovácko.

Prodejci byli podle ní na gastrofestivalu spokojeni, protože nečekali, že na něj navzdory deštivému a chladnému počasí přijde hodně lidí. „Nemyslím si, že by návštěvníci snědli úplně všechny pokrmy, které prodejci na Rochus přivezli a prodávali. Opět jsme se ale dostali do situace, kdy byla část sortimentu navzdory nepříznivému počasí vyprodaná,“ svěřila se Lenka Durďáková.
„Na loňském gastrofestivalu nám pochybělo vdolečků, které napekla moje maminka, Ivana Fibichrová. Letos těch dobrot napekla více než loni. Bylo to 1500 vdolečků, pět set ořechovníků a stejný počet makových. Ne všechny se kvůli nevlídnému počasí ale prodaly,“ svěřila se dcera vlčnovské cukrářky Lea Fibichrová.
„S průběhem akce, která zejména dopoledne probíhala za deštivého a chladného počasí, jsme samozřejmě spokojeni. Lidé sice mohli přijít na oběd, ale protože kolem poledne ještě pršelo, tak poobědvali doma. Škoda, že nepřišli na to hlavní jídlo, které pro ně měly připraveny restaurace U Racka, restaurace Kavárna Květná či mykologický klub Salaš,“ řekla posmutněle Lenka Durďáková.

Dodala, že letos pořadatelé hodně zapracovali na sortimentu, kterým vyšli vstříc přání zákazníků, aby se zde více projevovalo víno a pivo. „Vyhlášené restaurace, které měly na Rochusu svoje jídla, je vařily podle Kuchařky tradičních pokrmů na Slovácku, která je jedním z odkazu našich předků, které se přenášejí z generace na generaci jako poklad,“ řekla spokojeně Lenka Durďáková, tajemnice Regionu Slovácko, který Slovácký festival chutí a vůní v parku Rochus pořádal.
Kolem luštěnin se ve skanzenu odehrávaly také tematické soutěže, které se staly oblíbenou součástí doprovodného programu gastrofestivalu. „Areál se pro tento den proměnil v jarmark toho nejlepšího ze slovácké kuchyně. Starší návštěvníci si přišli zavzpomínat na jídla z dětství, na vůně, které se linuly kuchyněmi při nedělním pečení. Novinkou letošního ročníku byl předprodej vstupenek,“ svěřil se ředitel Parku Rochus Jan Blahůšek.
„Návštěvníci, kteří měli vstupenku zakoupenou předem online, nemuseli jít v den konání akce na pokladnu, postačilo jim s QR kódem v mobilním telefonu přijít rovnou ke vstupní bráně do areálu,“ řekla Veronika Friedlová z Regionu Slovácko.

Na své si na Rochusu přišli milovníci folkloru. Dopoledne se v jeho areálu prezentoval dětský folklorní soubor Omladinka za doprovodu cimbálové muziky Vitaj, odpoledne svým zpěvem potěšil návštěvníky ženský sbor Hradišťanky. Zapomenuto nebylo ani na děti, které se moly těšit z tvořivých dílniček, ale také z loutkového divadla Pohádkové království v podání TJ Sokol Uherské Hradiště. Moderátorem celodenní akce byl Martin Rezek, který si mezi folklorními vstupy pod širým nebem s prodejci povídal.