„Obsadit nejlepší místa mohou jenom ti, kteří dorazí co nejdřív," říká si. Co na tom, že druhý ročník Gulášfestu tam začíná až ve dvě hodiny odpoledne. Vyfasovat dvoukilový příděl masa, ve stejném objemu nakrájet cibuli a začít vše chystat na uvaření speciálního hovězího guláše se musí i několik hodin dopředu.

„To máte jenom tu cibuli. Ono to trvá, než se na sádle pořádně vysmaží," zdůvodňuje Miroslav Kelíšek brzkou přípravu. Nejpracnější část vaření guláše však má již dávno za sebou. Připravit pořádně silný vývar totiž musí i den dopředu. „Někdo to neřeší a hodí tam kostku. Neříkám, že potom guláš není dobrý a šťavnatý, pro mě je ale vývar vývarem. Ten nic nenahradí. A strávníci to ocení," vysvětluje účastník Gulášfestu. Za zakoupené kupony letos mohli návštěvníci akce ochutnat guláše až u čtyřiadvaceti soutěžních týmů, tedy čtyřiadvaceti gulášových variací. Jemné rozdíly přitom i podle Miroslava Kelíška hrají významnou roli.

Někdo zapráší paprikou před masem, někdo až se maso zatáhne. Můj otec zase nejraději krájí vše nahrubo, já mám naopak rád maso i cibuli najemno. Odlišných postupů je celá řada, a proto vznikají vždy originály," objasňuje. To už se ale blíží čtvrtá hodina odpolední a soutěžící netrpělivě vyhlížejí výsledky odborné poroty. Většina gulášových kotlíků je přitom už minimálně hodinu poctivě vylízaná. Na opozdilce tak nezbývá ani sousto. „Pravidla jsou jasná. Každý tým dostane ráno dvě kila masa a adekvátní porci cibule. S nimi pak pracuje dál a vytváří guláš podle svého vlastního receptu či postupu. Nakonec je zde porota složena z řezníků a kuchařů, kteří vyhlašují vítěze Gulášfestu," podává informace Dušan Milička za organizátorský spolek Besedníci.

Letos se stal vítězem tým MAVO z Uherského Brodu. Loňský obhájce HEVOS team se stal vicemistrem. Třetí v pořadí skončil Kovařík team. V závěru programu navíc pořadatelé odměňují nejpilnější dárce krve z regionu. Finanční odměnu z akce se tak snaží vždy rozdělit mezi ty, co si ji nejvíce zaslouží. „Minule jsme například darovali peníze na povodně nebo postižené děti. Tak se vždy snažíme se spolkem utržené finance rozdat a přemýšlíme, kde budou nejvhodnější. Tento rok jsme akci Gulášfest spojili s dárci krve," dodal Dušan Milička.

Hovězí guláš podle Miroslava KelíškaIngredience: cibule 2kg, hovězí kližka nebo krk 3kg, hovězí vývar 2 litry, paprika mletá 120 gramů, česnek 6 stroužků, tymián, kmín, sádlo 400g
Postup: Cibuli nakrájíme s masem najemno a česnek utřeme. V hrnci si rozehřejeme sádlo a necháme na něm osmahnout cibuli až úplně do hněda. Přidáme do hrnce maso a necháme zatáhnout. Zaprášíme červenou paprikou, okořeníme kmínem, tymiánem a dáme polovinu připraveného česneku. Chvíli orestujeme a posléze zalejeme připraveným hovězím vývarem. Pokud se vývar připravoval s jalovcem, bobkovým listem, novým kořením a černým pepřem, už nepřidáváme do guláše. Pokud něco ve vývaru chybělo, přidáme to do guláše nyní. Takto zalitý guláš vaříme zhruba hodinu a tři čtvrtě podle měkkosti masa. Až je maso měkké přidáme nakonec zbylou polovinu česneku.