„Letos dorazilo 26 týmů, je to o dva více než loni,“ hlásí spokojeně jeden z hlavních organizátorů Dušan Milička ze spolku Besedníci. Odbila desátá hodina a třetí ročník Šumického Gulášfestu oficiálně začal.

Většina týmů však neváhá a začíná o něco dříve. Vzduchem se nesou zvuky krájení, někde v dáli sekají připravené dřevo. Většina skupin se ukrývá pod většími či menšími slunečníky a baldachýny.

A není se čemu divit. Slunce doslova pálí, teploměr ukazuje více než 25 stupňů, a to ještě není poledne.

Většina týmů má svého „šéfa“ či prostě hlavního kuchaře, který udílí pokyny.

„Rychle, ještě nemáme zatopené! Běž dokoupit další maso!“ I takové povely se rozléhají areálem.

Po několika desítkách minut už je pod většinou kotlů zatopeno a uvnitř se připravují základy na guláše.

Mezi soutěžícími jsou i známé tváře.

„Doufáme, že letos budeme zase slavit,“ smějí se loňští vítězové z týmu MAVO. Velká část kuchařů pochází ze Šumic, jsou tu ale i Bojkovjané, Broďané, soutěžící z Těšova či Komně, mezi kterými je i tamější starostka Jana Křižková a další.

Po dvou hodinách se už od většiny kotlů line nádherná vůně.

V týmech panuje úžasná nálada, v jednom z místních, kteří je nazvaný Šumická trnka, mají pro zpestření dokonce harmoniku a bubny.

Po poledni se začínají ukazovat také první návštěvníci a od pódia začíná hrát hudba.

Před 14. hodinou už je téměř dovařeno. Soutěžící se navzájem navštěvují a koštují uvařené guláše, někteří svá díla dochucují a organizátoři mezitím vybírají vzorky pro porotu.

Ta se skládá z profesionálních kuchařů. Před vyhlášením výsledků ještě krátce promlouvá starostka Komně Jana Křižková, která děkuje za to, že výtěžek poputuje na vozík pro postiženého chlapce, který v její obci bydlí.

Zástupci týmů si chodí pro pamětní ceny a nastává to hlavní – vyhlášení výsledků.

Třetí místo obsadil tým z Komně, na druhém skončili domácí Čechofíci a první místo včetně putovního poháru zůstalo taktéž v Šumicích u kuchařů Jabuko.

„Maso, cibule a pár polének dřeva,“ odpovídají se smíchem výherci na otázku ohledně receptu. A potvrzují tak slova, která mi v průběhu dne sdělil jeden ze soutěžících. „Nech děláš, jak děláš, guláš vždycky uděláš!“ 

Autor: Matěj Maděra