„Za nás, partičku Salašanů, spokojenost. Užíváme si to tady stejně, jako v minulých letech v Kunovicích,“ naznačil Miroslav Slavik ze Salaše.

Organizátorka gastrofestivalu Monika Ondruchová si neodpustila zmínit dešťové přeháňky. „Třikrát jsme sice zmokli v pátek, dvakrát v sobotu, ale nakonec dorazilo celkem okolo osmi tisíc lidí, což na premiéru v metropoli Slovácka není špatný výsledek,“ prozradila Deníku.

Parkování. Ilustrační foto.
Změna parkování v Hradišti: přijde omezení pro náklaďáky, dodávky i obytné vozy

Návštěvníci si pochutnávali na gastronomických specialitách z celé řady evropských i exotických zemí, jako například z Afriky, Asie i Jižní Ameriky. Kromě tradičních cizozemských specialit nechyběli v nabídce červíci v pěti příchutích, hmyzí lízátka, žabí stehýnka, šneci na několik způsobů, zebří maso na špejli či banánovém listu a další. Dlouhé řady zájemců se točily kolem stánků s hamburgery.

Super jedlík Jaroslav Němec z Bystré vypil pštrosí vejce za 19 sekund. Gastrofestival v Uherském Hradišti, 29. dubna 2023Super jedlík Jaroslav Němec z Bystré vypil pštrosí vejce za 19 sekund. Gastrofestival v Uherském Hradišti, 29. dubna 2023Zdroj: Monika Ondruchová

Nechyběl doprovodný program, jehož největším tahákem byl super jedlík Jaroslav Němec z Bystré se svojí extrémní jedlíckou exhibicí.

„Obsah dvoulitrového pštrosího vejce vypil za 19 sekund. Klobouk dolů. Bylo to jakoby vypil třicet vajec slepičích. Vytvořil si dnes v této disciplíně svůj osobní rekord. Následně pozřel durian - nejsmradlavější ovoce na světe. Pak slupl ptačí sliny a nakonec spořádal pět tabulek čokolády s červy,“ popsala Němcovo představení Monika Ondruchová.

V obou dnech se pak návštěvníci mohli účastnit soutěže pojídání hmyzu.