Jeho bohatý program, který sledovalo na 15 tisíc návštěvníků, byl pomyslnou třešničkou na dortu velehradských slavností. Výtěžek z DMS zpráv a vázaných finančních darů činil 1 082 009 korun.

Rozdělí si je předem vybrané projekty: Nadační fond ADIUVARE, založený bývalým olomouckým arcibiskupem Janem Graubnerem, potřební studenti z naší vlasti a z válkou postižené Ukrajiny.

Národní pouť na Velehradě 2022
Národní pouť na Velehradě: pláštěnky, rej krojů a tisíce lidí. Podívejte se

Hostitel Večera lidí dobré vůle, Jiří Pavlica s Hradišťanem, si na velehradské pódium pozval zajímavé hudební hosty.

Českého operního pěvce, basbarytonistu se záběrem i do barytonového oboru Adama Plachetku, českou zpěvačku i skladatelku Annu K., vlastním jménem Luciannu Krecarovou, a ukrajinskou zpěvačku Lili Ostapchuk s manželem Olexijem z ukrajinského Kyjeva, který manželku doprovodil hrou na banduru, což byl lidový hudební nástroj ze staré Ukrajiny.

Zazpíval také vlídný písničkář Pavel Helan a pěvecký sbor Jedno srdce. 

Zlínská filharmonie

Zážitek z koncertu, který byl největší oslavou cyrilometodějského svátku Dne slovanských věrozvěstů sv. Cyrila a Metoděje, umocnila Filharmonie Bohuslava Martinů ze Zlína, Jiří Pospíchal se Slováckým komorním orchestrem a Pěvecký sbor Stojanova gymnázia Velehrad s dirigentem Filipem Mackem. Moderátory koncertu byla moderátorská dvojice Marcela Augustová a Jiří Václavek.

Mezi hosty byli zdravotníci, policisté, hasiči, vojáci, dobrovolníci a členové neziskových organizací, kteří pomáhají druhým.

„Koncertu se zúčastnili nejvyšší ústavní činitelé – předseda Senátu PČR Miloš Vystrčil, místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Radka Kovářová, místopředseda Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Jan Bartoška nebo místopředseda vlády České republiky a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka,“ uvedl tajemník Dnů lidí dobré vůle Josef Kořenek.

Vicepremiér Jurečka na pódiu promluvil o významu Velehradu, který je klíčovým místem pro Českou republiku, naši státnost, víru a hodnoty.

„Velehrad byl vždycky duchovním i kulturním centrem Evropy. Žijeme v době, kdy dobré vůle není nikdy dost, ale poslední roky ukazují, že lidé v této zemi jsou lidmi dobré vůle,“ řekl mimo jiné jednačtyřicetiletý místopředseda vlády ČR ministr Fialovy vlády Marian Jurečka. 23. Večer lidí dobré vůle, měl svoji noblesu a vysoký standard. Byl nejen plný dobrých skutků, ale i pěveckých a muzikantských hvězd.