Případ tak zapadá do celoevropské kauzy, stejně jako celá řada dalších záměn koniny za mnohem dražší hovězí maso. V Podolí na Uherskohradišťsku měli distribuovat v lednu 5,3 a v únoru 4,7 tuny podezřelého masa. Společnost však upozorňuje, že jakékoliv závěry jsou ještě předčasné.

„Ze strany Státní veterinární správy jde pouze o podezření, že se sem toto maso dostalo. V době zaslání zprávy z varovného systému, na jejímž základě veterinární správa provádí šetření, jsme již ve skladě ani na pultech neměli žádné případné vzorky k odebrání," upozornil Jan Váňa. Společnost Kovář plus výrobek distribuovala prostřednictvím svého marketu a obchodních partnerů v Česku a Slovensku.

Zatím tedy není vůbec jasné, zda se podaří inkriminované maso dohledat. „Pokud se to podaří, budeme maso prověřovat na jeho původ i na přítomnost zbytků veterinárních léčiv. Zatím jsme dovozci nařídili stáhnout zboží zpět," potvrdil včera Slováckému deníku mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben.

Právě z etiket, které dala irská strana k dispozici, vyplývalo, že maso bylo vyšetřeno na koňského parazita. Pokud by obsahovalo některá veterinární léčiva, mohlo by být lidskému zdraví nebezpečné. To však v Podolí neočekávají, obavy veřejnosti mírní.

„S irskou firmou obchodujeme čtyři roky. Loni i předloni jsme prováděli u jejich dodávek laboratorní rozbory, byly bez vad," tvrdí podolští obchodníci s mraženým či chlazeným masem a uzeninami.

Manažer Váňa také vysvětlil, proč zaměstnanci firmy nerozeznali koninu od hovězího a na rozpor neupozornili. „Jsme ryze obchodní společností, maso skladujeme a následně distribuujeme. V žádném případě s ním nijak nenakládáme či nemanipulujeme. Objednali jsme hovězí maso a jako hovězí jsme jej i prodali," řekl. Doplnil také, že případ se týká pouze konkrétní dodávky z Irska, nikoliv další produkce firmy.

Aféra s koňským masem vydávaným za hovězí začala v lednu v Británii a Irsku. Postupně byly takovéto výrobky odhaleny v mnoha dalších zemích Evropy včetně České republiky. V tuzemsku například musel ze svých restaurací stáhnout masové kuličky a párky s obsahem koniny prodejce nábytku IKEA.