V sekci LFŠ uvádí, budou představeny tři nové tituly, z nichž návštěvníci vyberou vítěze, který zamíří do kin. Výroční cenu Asociace českých filmových klubů převezmou herec Ondřej Vetchý, režisérka Michaela Pavlátová, režisér Semih Kaplanoğlu a klubista Pavel Tomešek in memoriam.

Prodej klasických akreditací byl již spuštěn, a to na jakýkoli počet dnů, včetně přenosných balíčků vstupenek na filmové projekce.

Čtvrtek 4. 8. bude bonusový den, ke vstupu do sálu bude platná jakákoli akreditace nebo nevyužitá vstupenka z balíčku vstupenek. Letní kino na Masarykově náměstí bude promítat zdarma až do soboty 6. srpna.

Chystají se novinky

Na webových stránkách Letní filmové školy je již zveřejněn program po jednotlivých dnech i sekcích, které se letos budou věnovat například španělskému géniovi Luisi Buñuelovi, Britské nové vlně, japonskému režiséru Šindžimu Sómaiovi, portugalské kinematografii, novinkám z Česka, Slovenska, Polska i východní Evropy.

„Přípravy festivalu finišují a kromě bohatého filmového a doprovodného programu či skvělých hostů chystáme i několik novinek,“ říká ředitelka LFŠ Radana Korená. V rámci odborného programu uvede LFŠ zbrusu novou sekci s názvem Nová realita.

„Diskutovat s návštěvníky budou zajímavé osobnosti z oblasti kultury, sociálních služeb, práva, zdravotnictví, školství či zemědělství a představí vám své zajímavé projekty. Cílem této sekce je především inspirovat k jinému smýšlení, než na jaké jsme léta zvyklí, otevřít se výraznějším změnám v životech každého z nás a ukázat na konkrétních příkladech, že je to možné,“ říká Radana Korená.

Hudební program

Jednou z velkých zahajovacích akcí bude koncert bratří Ebenů na Masarykově náměstí v sobotu 30. července ve 21 hodin se vstupem zdarma. Ušní bubínky příchozích polechtají Jakub König, Midi Lidi, Zrní, DVA, Libor Šmoldas Organ Trio či Vesna.

Od půlnoci do brzkých ranních hodin se o každonoční zábavu postarají DJs se svými parties v klubu Mír. Divadelní prkna na pódiu stejného klubu pak opráší Divadlo NaHraně, či improvizace oblíbené herečky a moderátorky Simony Babčákové.

Město Uherské Hradiště je na základě Smlouvy o spolupráci při pořádání Letní filmové školy v letech 2018 - 2028 hlavním partnerem akce, přispívá jak finančně (letos 3,7 milionu korun), tak jej také podporuje tím, že přehlídka má ve městě odpovídající zázemí a servis.

„Od běžných filmových festivalů se ten náš poněkud liší: má velmi specifickou, bezprostřední a uvolněnou atmosféru, při které se lidé baví v pohodovém městě, prozářeném letním sluncem. Hvězdní hosté se zde neprocházejí po červeném koberci, zato běžně chodí mezi lidi, vyprávějí, diskutují, učí je filmovému řemeslu. Ale co hlavně, můžete zde vidět filmy, které jinde neuvidíte. A pobavit se můžete i mimo hlediště, protože Filmovkou žije celé město,“ poznamenal starosta města Stanislav Blaha.

Folklorní akce

Prožít folklor naživo budou moci návštěvníci u vinného stanu ve Smetanových sadech spolu s cimbálovkami Pozdní sběr, Čechovci či Horňácká muzika Petra Mičky, která zahraje také se Smyčcovým kvartetem Jiřího Pospíchala ve speciálním pořadu ve skanzenu Rochus.

„Podobně jako v předchozích letech samozřejmě bude v průběhu LFŠ vyšší tlak na potřeby úklidu města a na bezpečnost návštěvníků, ale věříme, že všechno zvládneme tak, aby všichni byli spokojení,“ uvedl uherskohradišťský místostarosta Ivo Frolec.

V rámci doprovodného programu nebude chybět ani tradiční Stan České televize, který ve Smetanových sadech návštěvníkům nabídne speciální projekce či debaty s filmovými tvůrci.

Festival česneku v Buchlovicích
Festival česneku ovládne Buchlovice, chybět nebude kikindáš, plivání i sprcha

Do Uherského Hradiště se vrací Jáchym Topol, který na Letní filmové škole v premiéře představí rozhlasovou verzi své románové prvotiny Sestra a zároveň na festivalu oslaví své jubileum. O hudební doprovod se postará Monika Načeva.

„Ve stanu Českého rozhlasu nebude ani letos chybět seriózně neseriózní talk show Čelisti, zábavný girl talk Buchty nebo hudební setkání s Pavlem Klusákem v pořadu Sedmé nebe. Svoji práci představí investigativní novináři Radiožurnálu,“ sdělila mluvčí LFŠ Lenka Horáková.

Stan Respektu s debatami a rozhovory na aktuální filmová i nefilmová témata Jaké to je být reportérem na Ukrajině? O tom budou hovořit novináři Ivana Svobodová, Tomáš Brolík a Martin Dorazín.

Výstava ČTK

Česká tisková kancelář ČTK představí na LFŠ v premiéře svou novou venkovní putovní fotografickou výstavu Česko/slovenské okamžiky, připravenou k 30. výročí rozdělení Československa. Její autoři vybrali bezmála 130 snímků, které zachycují důležité i méně známé momenty ze společné historie, dvojího rozpadu československého státu, stejně jako vzájemné vztahy Čechů a Slováků v posledních 30 letech.

Vernisáž výstavy umístěné na Palackého náměstí proběhne 2. srpna v 17 hodin a už ve 14 hodin uspořádá ČTK o vztazích Čechů a Slováků také debatu s názvem Ani spolu, ani bez sebe, v níž přislíbili účast spisovatel a scenárista Pavel Kosatík, publicista Martin M. Šimečka a zpravodaj Českého rozhlasu Ľubomír Smatana. Moderovat ji bude Václav Moravec.