„Zpřístupnit historické prostory nebo provést městem je to nejmenší, co jsme připraveni pro filmaře udělat. Pro případné natáčení rádi poskytneme štábům patřičné zázemí. Také proto jsme se zapojili do projektu Filmových obcí. Věřím, že každý obyvatel našeho krásného města rád uvidí známá místa nejen v těch starších, ale i v některém z nových filmů,“ nechal se slyšet hradišťský starosta Stanislav Blaha.

Jedním z pozorných pozorovatelů byl i Jonáš Vacek z audiovizuální produkční společnosti Bumerang.

„Kromě areálu bývalé věznice, jehož atmosféra je stále autentická, pro mě bylo zajímavé nahlédnutí do prostor současného archivu. Umím si je velmi dobře představit jako hotovou filmovou kulisu. Silně na mě zapůsobilo i prostředí barokního refektáře,“ prozradil Jonáš Vacek.

Někdejší věznice by nemusela být jen místem, kde se budou filmy točit, ale třeba i promítat.

„Pro distribuci čerstvě dokončeného dokumentu Máma z basy hledáme zajímavá místa pro promítání, proto mě možnost podívat se do bývalé věznice zaujala,“ uvedla Kateřina Šafaříková, producentka ze společnosti Nutprodukce.
Na obhlídku města v rámci konání Letní filmové školy pozvala filmaře ve spolupráci s městem a filmovým festivalem filmová kancelář Zlín Film Office.

„Soustředili jsme se pouze na lokace v Uherském Hradišti, které je jednou z našich Filmových obcí neboli měst, která jsou ochotna nabízet filmařům výhodnější podmínky. Současně zde probíhá Filmovka, takže se výběr Hradiště přímo nabízel,“ vysvětlila Magdaléna Hladká, výkonná ředitelka Zlín Film Office.

Na velkém úspěchu akce měla velký podíl i průvodkyně Blanka Rašticová ze Slováckého muzea.

„Chtěla bych jí a Jitce Duchtíkové z Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových velmi poděkovat. Neochoty se v Uherském Hradišti filmaři rozhodně bát nemusí,“ pousmála se Magdaléna Hladká, která byla v úzkém kontaktu s ředitelkou Letní filmové školy Radanou Korenou.

„Mám velkou radost, že jsme mohli zprostředkovat prohlídku zajímavých částí města. Až zde nějaký zajímavý film vznikne, mohu slíbit, že ho zde zcela jistě uvedeme s velkou parádou,“ dodala šéfka LFŠ.

V rámci Letní filmové školy se ve stanu Respect uskutečnila soutěž v dabingu.
Triumf ve filmovém kvízu mi dodal sebevědomí do dabingové soutěže

Co je projekt Filmové obce
Ve Zlínském kraji vznikl pod záštitou filmové kanceláře Zlín Film Office unikátní projekt spojující obce, které chtějí pomáhat filmovým štábům. Města jsou připravena poskytovat zábory pro filmové štáby zdarma, podílet se na svozu odpadu z místa natáčení či propojit filmaře s městskou policií, hasiči a záchrannou službou – podpořit jejich součinnost s filmovým štábem. Realizaci natáčení musí vždy předcházet schůzka zástupců produkce, města a filmové kanceláře. Filmové obce jsou však připraveny zaujmout k filmovým tvůrcům maximálně vstřícný postoj. Do projektu jsou aktuálně zapojena města: Uherské Hradiště, Holešov, Kroměříž, Otrokovice, Rožnov pod Radhoštěm, Valašské Klobouky, Valašské Meziříčí, Vsetín, Zlín.