Tu muzeum obdrželo na přehlídce muzejních filmů Musaionfilmu. Krátký dokument autorky Marie Kadlčíkové vypráví o období od Zeleného čtvrtku do Bílé soboty v obci Komňa, kde se dodržuje starý zvyk, kdy je ve velikonočním triduu nahrazován zvuk zvonů repači a klepači.

Oceněný film zároveň také postoupil do nejprestižnější mezinárodní soutěže muzejní audiovize, jehož vyvrcholení se letos bude konat na konci srpna v čínském Šanghaji. Právě tam bude teprve oznámeno celkové umístění filmu. Ten se v celkové soutěži utká s 57 projekty, kde bude soutěžit v kategorii mezi krátkými filmy z Číny, Francie, Itálie, Maďarska, Ruska či Austrálie.

Výsledky 22. ročníku Musaionfilmu budou ale také prezentovány na konferenci v Japonsku, kde bude zdůrazněn především mezinárodní přesah a středoevropský význam přehlídky s jejími vnitřními vazbami na tradici muzejní filmové dokumentace. Česká republika patří mezi státy s nejdelší tradicí audiovizuální dokumentace v muzejnictví.

Ilustrační foto
Petice ve Vlčnově: odvolejte vedení školy
Mezinárodní dětský folklórní festival Kunovské léto 2019.Vystoupení souborů na Masarykově náměstí v Uherském Hradišti.Na snímku soubor Sveti Sava ze Srbska.
Kunovské léto odstartovalo v Uherském Hradišti. Podívejte se