Výtvarné dílny, diskuse a přednášky, selské trhy a další zajímavé aktivity určené pro veřejnost, ale především tradiční soutěžní přehlídka filmů a fotografií na daná ekologická témata. Festival se letos pyšnil bohatším programem než kdy jindy. Premiérově se také uskutečnil už na začátku června, nikoliv v tradičním listopadovém termínu.

Díky tomu se mohl festival rozšířit i do mnoha venkovních prostor a oslovit tak více lidí. „Počasí vyšlo a autoři nám taktéž zůstali věrní," pochvaloval si změny ředitel pořádajícího Klubu kultury Antonín Mach.

Celkem 418 fotografií předložilo festivalové porotě k posouzení 52 autorů z České a Slovenské republiky. Na výstavu arbitři vybrali 121 snímků. V kategorii Chráněné prvky naší přírody zvítězil Viktor Vrbovský z Opavy, na druhém místě skončil Petr Salinger z Kostelan nad Moravou. Kategorii Člověk a životní prostředí ovládl Miroslav Koudelka ze Semil. Výstava fotografií, letos ve vylepšených rámech, potrvá ve foyer Reduty do 25. června.

Zajímavým zpestřením několikadenního programu se stala výstava kaktusů v prostorách jezuitské koleje. Pořádající Klub kaktusářů funguje v Uherském Hradišti již řadu let a v současnosti disponuje asi dvacítkou stálých členů. „Scházíme se pravidelně každý měsíc, většinou si promítáme tematické filmy a chystáme výstavu. Naši členové jezdí se svými sbírkami po celém světě," uvedla organizátorka Věra Verbíková.

Stovky povedených exponátů, od miniaturních po skutečné kaktusové obry, lákaly zraky návštěvníků. „K vyšlechtění určitě potřebujete skleník a v zimě pořádně přitápět. Základem je, že kaktus nesmí být vytáhlý do výšky za světlem. Vrcholem všeho je květ. Na některých rostlinkách se objeví třeba až za patnáct let," dodala kaktusářka Verbíková.

Šest stanovišť s plněním různých zálesáckých úkolů dětem v parku obchodní akademií připravili hradišťští skauti. Účastníci sbírali do svých eko-pasů razítka za uzlování, šifrování, chůzi na chůdách nebo zatloukání hřebíků. K tomu si mohli prohlédnout skautské chatky nebo indiánské teepee. „Za pět razítek mohly děti vyrazit na projížďku lodí po Baťově kanále s padesátiprocentní slevou," informoval kapitán oddílu vodních skautů Petr Veselý.

Mariánské náměstí pak v prosluněnou sobotu zaplavili lidé s košíky a taškami. Mezi stánky selských trhů si vybírali z rozsáhlého portfolia pochutin, které v hypermarketu nekoupíte. „Zahlédl jsem domácí jahody, novinkou jsou živé ryby. Zájem je pochopitelně o široký sortiment masa. Přišlo hodně lidí, akce je úspěšná," zhodnotil organizátor trhu Libor Habarta.

Ředitel festivalu Týká se to také tebe Jan Maděrič: Viděli jsme to nejlepší z ekologické filmařiny

Co bylo nejpodstatnější novinkou letošního ročníku a proč jste k ní přistoupili?

Jednoznačně změna termínu z listopadu na začátek června a také snaha zapojit do festivalového dění širší veřejnost prostřednictvím různých aktivit. Proto tady byly třeba farmářské trhy nebo skautská stezka v parku. Navázali jsme navíc spolupráci se společností REC group ve Starém Městě a vodním muzeem v Modré. Některé z programů se uskutečnily v Uherském Brodě. Myslíme si tedy, že nabídka pro veřejnost byla zajímavá a rozmanitá.

Dá se to interpretovat tak, že jste s návštěvností minulých ročníků nebyli zcela spokojení?

Účastníci bývali především reprezentanti oboru. Většinu tvořili soutěžící, kteří se přijeli podívat na tvorbu svých soupeřů a kamarádů, veřejnost v minulých letech zájem zrovna neprojevovala. Přitom produkty práce filmařů a fotografů by měl někdo vidět, proto se to přece všechno dělá. Sdělení přítomné ve filmech by se mělo dostat k co nejvíce lidem.

Co bylo největším lákadlem festivalu, kdo byl největší hvězdou?

Říct se to dá o pánech Áčovi a Jaroňkovi, kteří vedli parádní přednášky. Ale viděli jsme také spoustu soutěžních i přehlídkových filmů na špičkové úrovni, vlastně to nejlepší z oboru ekologické filmařiny, co se ve světě produkuje. Je těžké něco favorizovat nad to ostatní.

Je v České republice nějaké ekologické publikum, existují i další podobně zaměřené festivaly?

TSTTT je o tři roky mladší akcí než Ekofilm. Ten začínal v Ostravě, pak se na dlouhá léta přestěhoval do Českého Krumlova a od loňska je opět doma ve Slezsku. Dá se říct, že Ekofilm a TSTTT jsou dva největší ekologické festivaly v České republice.