„Přijeli za mnou s tím, že jim zbyl z předchozí práce nějaký materiál a že mi za velmi výhodných podmínek mohou opatřit asfaltem povrch plochy v mém areálu. Dal jsem jim naštěstí jen zálohu, nikoliv celou požadovanou částku. Když práci stále odkládali a objevili se u nás znovu, přetahoval jsem se s nimi o peníze a část sumy jsem téměř násilím vydobyl zpátky. Pak zmizeli a už se neobjevili. Slíbenou práci samozřejmě nevykonali. Dal jsem jim zálohu ve výši 150 tisíc korun a dalších 50 tisíc jsme pak investovali do odstranění nedokončeného povrchu,“ vypočítal Kovář a zavzpomínal na událost, která se stala na jaře letošního roku. Kunovický podnikatel však má, jako jeden z mála podvedených, šanci na částečné odškodnění. „Policisté falešným asfaltérům zabavili několik vozidel, které používali při své trestné činnosti.

Prodej zabavených aut možná splatí část dluhu

„Pokud se prokáže, že pachatelé jsou skutečnými majiteli vozidel, a nepoctivce zadržíme, pak může soud rozhodnout o prodeji těchto vozů. V takovém případě mohou být prostředky z prodeje těchto automobilů použity jako částečné odškodnění poškozených,“ vysvětlila uherskohradišťská policejní mluvčí Jitka Zámečníková.

Podvodníci vystupovali jako zaměstnanci seriózní anglické společnosti. Své plány uskutečňovali prakticky po celé Evropě. Úspěšní byli také zhruba v desítce případů v České republice. Ochránci zákona tvrdí, že podvodníci mají široký záběr působnosti. Jejich aktivity se projevily v mnoha případech v celém středoevropském prostoru. „Tyto činy vykazují znaky mafiánských praktik. Anglická firma, jejíž jménem vystupují, skutečně existuje. Podvodníci svým jednáním závažně poškozují jméno této zahraniční společnosti,“ poznamenal zdroj blízký vyšetřovatelům případu.

Asfaltéři se možná stali „motivací“ pro jiného podvodníka, který před nedávnem majiteli rodinného domu nabízel výměnu rozbitého chodníku. „Řekl mi, že mu po rekonstrukci jiného chodníku zbyly dlaždice a že mi za dva tisíce můj chodník opraví. Dal jsem mu jen pětistovku s tím, že zbytek dostane po dokončení práce. Chlapík se ale ztratil a už se neobjevil,“ popsal svůj zážitek Roman Straka z Uherského Hradiště.

Související články:

Kriminalisté připravili podvodné asfaltéry o techniku

V Kunovicích úřadovala asfaltová mafie