Například v Bystřici pod Lopeníkem, kde nedávná blesková povodeň napáchala velké škody na obecním majetku, a zaplavila zhruba patnáct domů, ale lidem působí vrásky na čele každá dešťová kapka. „I malé dešťové srážky způsobují zpomalení vysoušení zaplavených domů, takže situace v těchto domácnostech je stále svízelná. Nyní jen vyhlížíme pěkné počasí, aby domy vyschly a život v nich se mohl vrátit do normálu. Pondělní deště znamenají nepříjemné zdržení při vysoušení postižených objektů," konstatoval starosta Bystřice pod Lopeníkem Viktor Machala.

Odborníci půůvodně odhadovali, že od pondělí 24. června do středy 26. června může napršet až 130 milimetrů srážek na metr čtvereční. Stávající dešťové úhrny se ale na Slovácku pohybují kolem 20 až 30 milimetrů. „Srážky v úterý ještě více zeslábnou a ve středu by měly ustat úplně. Žádné dramatické scénáře ve vývoji počasí se proto s největší pravděpodobností nedají očekávat. V dalších dnech sice bude oblačno s občasnými přeháňkami, přechodně i polojasno. Dešťové úhrny budou minimální, a měly by se pohybovat jen kolem dvou milimetrů na metr čtvereční," poznamenala meteoroložka Dagmar Honsová.

Například řeka Morava v Uherském Hradišti nedosáhla po nočních deštích z pondělí na úterý ani prvního povodňového stupně. Mluvčí Povodí Moravy a.s. Gabriela Tomíčková potvrdila, že situace v dalších dnech by se neměla nijak výrazně komplikovat. „Takzvané předpuštění vodních nádrží se ukázalo jako efektivní a tak k žádným výrazným nárůstům hladin řek na Slovácku nedošlo. Pravdou je, že hladiny mohou zvýšit přítoky z okolních řek. Na tuto situaci jsme ale připraveni a doufáme, že k žádné razantní změně k horšímu nedojde," podotkla Gabriela Tomíčková.