V Uherském Hradišti ale udělal výjimku, a do města i z něj se dopravil po vodě, rychlostním kajakem. „Přijel jsem po vodě z Kojetína a dnes odjíždím z Hradiště do Uherského Ostrohu, kde předám loď a poběžím do Kyjova. Denně uběhnu, se zastávkami v podobě setkání se zástupci obcí a občanů, zhruba třicet až čtyřicet kilometrů," popsal systém své akce europoslanec Edvard Kožušník.

Jeho trasa čítá celkem 1300 kilometrů a politik ji chce uběhnout za 43 dnů. Jeho cílem je setkat se s co největším množstvím občanů republiky. „Jako europoslanec se po celý rok věnuji práci v Bruselu a ve Štrasburku, nezbývá mi moc času na setkávání s lidmi doma. Rozhodl jsem se proto v období letních prázdnin, kdy Evropský parlament nezasedá, věnovat setkávání s lidmi v Čechách, na Moravě a ve Slezsku," osvětlil Edvard Kožušník své důvody putování republikou. Svým během plánuje propagovat zdravý životní styl, i krásy České republiky. „Běh bych také rád využil na podporu Terezky Zoubkové z Pardubic, která má dětskou mozkovou obrnu a ke své léčbě potřebuje speciální zdravotní zvedák, který ji umožní pohyb po domě. Chci poukázat na souvislosti, které přináší život s touto nemocí. Mým cílem je také nashromáždit peníze na pořízení potřebné zdravotní pomůcky pro Terezku. Proto za každý uběhnutý kilometr věnuji na pořízení zvedáku padesát korun a budu rád, když k této pomoci připojí další lidé," podotkl europoslanec Edvard Kožušník, který doposud na své trase „nastřádal" zhruba patnáct tisíc korun pro Terezku. Další peníze prý posílají další nadšenci, které příběh postižené dívky oslovil. Aby bylo možné zvedací zařízení pořídit, je nutné nashromáždit 250 tisíc korun.

Na náročný běh vyrazil Kožušník 25. července. Do cíle v Praze doběhne 5. září. Edvard Kožušník je poslancem Evropského parlamentu, kde je členem parlamentního Výboru pro vnitřní trh a ochranu spotřebitelů.