„V tomto týdnu roku činí celková nemocnost akutními respiračními onemocněními (dále ARI) ve Zlínském kraji 1 929 na100 000 obyvatel, z toho chřipkou 263 nemocných na 100 000 obyvatel.

Oproti minulému týdnu došlo k nárůstu nemocnosti u akutních respiračních onemocnění o 14 % a u chřipek o 58 %.

Dle těchto čísel a poměrně výraznému a stálému vzestupu chřipkových onemocnění je situace ve Zlínském kraji, stejně jako v České republice ve fázi plošné epidemie,“ uvádí ve zprávě KHS.

V nové budově interny budou mít pacienti k dispozici celkem 141 lůžek (121 interna, 20 dětské oddělení), devět lůžek získá návazná intenzivní péče a sedm dětská JIP. Náklady na její vybudování se vyšplhají na 296 milionů korun bez DPH, z toho 13 milionů p
Nová interna za 300 milionů nabídne komfort pro pacienty

Nejvíce nemocných je v okrese Zlín, kde nemocnost akutními respiračními onemocněními překročila 2300 nemocných na 100 000 obyvatel a chřipkou onemocnělo 183 osob na 100 000 obyvatel.

„Výrazný vývoj je v okrese Vsetín s nárůstem počtu onemocnění chřipkou o 143 %.

Ve Zlínském kraji máme hlášeny dva závažné průběhy onemocnění chřipkou,“ informují hygienici.

Lůžkovým zařízením a ústavům sociální péče v okrese Zlín bylo doporučeno omezení či regulace návštěv ode dne 29. 1. 2018 a pro okresy Kroměříž, Uherské Hradiště, Vsetín bylo vydáno doporučení od 5. 2. 2018.

Vyhlášení omezení či regulace návštěv a jeho následné odvolání je plně v kompetenci ředitelů jednotlivých zařízení po zvážení místní situace.

Speciální zařízení pro lidi s Alzheimerovou chorobou. Ilustrační foto.
V Domově po seniory v Nezdenicích vznikne za 20 milionů zvláštní oddělení

„Chřipka je vysoce nakažlivé onemocnění, nejčastěji se přenáší kapénkami vzduchem, které vykašlává nebo vydechuje nemocný člověk, ale nakazit se lze i kontaminovanýma rukama, které se dotknou obličeje.

Začíná náhle vysokou horečkou, často s třesavkou, nemocného bolí svaly, klouby, hlava a zakrátko začne kašlat.

Řada z nás si chřipku plete s běžným nachlazením, ale jedná se o závažné onemocnění, které může probíhat s komplikacemi a v krajním případě může dojít i k úmrtí.

Závažný průběh a komplikace hrozí zejména seniorům nad 65 let a chronicky nemocným (zejména pacientům s onemocněním sleziny, srdce a cév, dýchacích cest, ledvin a diabetikům).

Důležité je nepodceňovat svůj zdravotní stav a pořádně se doléčit,“ doporučuje KHS.

Uherskohradišťská nemocnice. Ilustrační foto.
Nemocnice zakazuje návštěvy. Jsme na prahu chřipkové epidemie

Mezi lidskou populací se šíří chřipkové viry typu A, B, C. Pro chřipku typu A je typický průběh v explozivních epidemiích, chřipka typu B probíhá spíše v lokálních, pomaleji se šířících epidemiích.

Chřipka typu C se vyskytuje pouze sporadicky a vyvolává mírná onemocnění.

V letošní sezóně dle údajů Národní referenční laboratoře pro chřipku převažuje v ČR i ve Zlínském kraji typ B nad typem A.

„Chřipková epidemie většinou trvá několik týdnů, proto předpokládáme další vzestup nemocnosti, který může být přechodně přerušen v období probíhajících jarních prázdnin tj. od 19. 2. 2018 do 25. 2. 2018,“ dodávají hygienici.

Ilustrační foto.
Zákaz návštěv platí od pondělka ve zlínské nemocnici