Na nich stojí jedna skleněná očíslovaná láhev vedle druhé. Stačí si ukázat a hned dostanete nalito. Košt slivovice, to je to, oč tu běží. Už podvanácté ho uspořádala SK Slovácká Slavia Viktoria Bojkovice ve spolupráci s tamní radnicí. Bojkovský košt dokazuje, že pálit jde skoro ze všeho. Je libo ochutnat pálenku z třešní, meruněk, hrušek, jablek, broskví, rozinek, grepů, nektarinek, zázvoru či dokonce propolisu? Stačí si vybrat. Pořadatelům se letos podařilo shromáždit rekordních 330 vzorků, z toho 197 slivovic, 54 jablkovic, 20 hruškovic, 26 meruňkovic a 33 ostatních ovocných destilátů. Loňský rok byl podle nich pro pěstitele celkem příznivý, což se projevilo na vyjímečné kvalitě pálenek. Protože letošní ročník byl pojatý jako otevřený, byly předloženy i vzorky pálenek z dřívějších úrod a některé z nich šlo považovat za archivní. Ochutnávaly i ženy.

„Zvládla jsem pět vzorků, o moc víc už to asi nebude. Vybírám si podle toho, co mi kdo doporučí. Favorita zatím nemám, ale nejvíc mi chutná pálenka z jablek," prozradila se štamprličkou v ruce Hana Gajdová. A která byla nejlepší? Byla to slivovice Michala Peška z Krhova. Pro návštěvníky byl kromě degustáže připraven bohatý kulturní program, v němž vystoupila Cimbálová muzika Bojkovjan a hudební skupina Kasanova, kteří dodali koštu tu správnou atmosféru.