Karlovský gastrofestival se za dobu své existence stal vyhledávaným cílem milovníků dobrého jídla, pití i kultury. Byl skutečným svátkem nejen regionální gastronomie s dobrým renomé u veřejnosti i odborníků.

Zatím poslední ročník se však uskutečnil na podzim v roce 2019. V následujících dvou letech se nekonal kvůli pandemii covidu a jeho příznivci se jej nedočkají ani letos.

„Rozhodnutí jsme dlouhodobě zvažovali a pod tlakem vývoje posledních týdnů se k němu nakonec definitivně přiklonili: ani letos Karlovský gastrofestival neuspořádáme,“ informovala Martina Žáčková z Resortu Valachy, který s podporou a účastí dalších majitelů hospod a restaurací v údolí Léskové ve Velkých Karlovicích festival pořádá.

V rámci Dnů města Valašského Meziříčí vystoupí i oblíbená kapela Mňága a Žďorp.
Dny města Meziříčí startují o víkendu. A program nabízí opravdu pestrý

Její slova potvrdil také Tomáš Blabla, ředitel Karlovského gastrofestivalu a generální ředitel pořádajícího Resortu Valachy Velké Karlovice.

„Tradiční gastronomickou akci, jejíž 12. ročník měl proběhnout v říjnu, jsme se rozhodli po velmi složitém a důkladném rozhodování zrušit, a to kvůli nestabilní ekonomické, společenské i zdravotní situaci,“ ozřejmil Blabla.

Po covidu přišlo zdražování 

Zatímco v letech 2020 a 2021 konání gastrofestivalu podle jeho slov hatila „jen“ pandemie covidu, v letošním roce se přidaly další zásadní důvody. Vedle signálů, že by na podzim opět mohlo dojít kvůli covidu k omezením, se přidaly podstatné důvody ekonomické.

„V situaci, kdy dochází k výraznému zdražování energií, pohonných hmot a veškerých souvisejících služeb, není reálné, abychom udrželi náklady na organizaci gastrofestivalu na úrovni, která by dávala akci ekonomický smysl a současně umožnila zachovat dřívější kvalitu a pestrý program, na jaké byli návštěvníci zvyklí,“ vysvětlil Blabla.

K uvedenému se podle něj přidává také komplikovaná situace ve společnosti.

„Nemůžeme se spolehnout, že na podzim budou lidé, zatížení rostoucími cenami energií, ochotní jezdit na akce našeho typu a utrácet za jídlo a pití, zvláště když jejich ceny v posledních měsících stále rostou,“ řekl ředitel.

Útrata návštěvníků festivalu je zásadní

Útrata návštěvníků je přitom pro smysluplnost a ekonomiku Karlovského gastrofestivalu zásadní. Především proto, že na gastrofestivalu se nevybírá žádné vstupné. Vzhledem k tomu, že program je rozložený do rozlehlého tři a půl kilometru dlouhého horského údolí Léskové, by to ani nebylo reálné.

Ilustrační foto.
Vsetínská radnice nechala odtáhnout tři odstavená auta, náklady bude vymáhat

„Náklady na organizaci se tak solidárně pokrývají pouze z procenta tržeb zapojených gastro podniků a stánkařů," podotkl Blabla.

Pominout podle něj nelze ani každoroční riziko nepříznivého počasí, které návštěvnost gastrofestivalu vždy zásadně ovlivňuje.

„V době, kdy se hotely a restaurace stále ještě vzpamatovávají z dopadů covidu a nově je začíná postihovat energetická krize, nemůžeme podstupovat tato rizika,“ řekl Blabla s tím, že do budoucna budou pořadatelé hledat jiné cesty, jak navázat na dřívější tradici úspěšné gastro akce.

Ve zbylé části letošního roku se chtějí v Resortu Valachy koncentrovat na menší tradiční gastronomické akce převážně na půdě Spa hotelu Lanterna, jako jsou degustační večery s moravskými vinaři, tradiční Noc bílých lanýžů (16. listopadu), svatomartinské hody nebo degustační večer s etiketou stolování Ladislava Špačka.