„Ačkoliv byla letošní houbařská sezona od července až do poloviny září téměř nulová, na koštu dnes máme rekordních 53 vzorků nakládaných hub. Rekordních 256 druhů jedlých, nejedlých i smrtelně jedovatých hub jsme měli také na jejich výstavě na přelomu září a října,“ řekla s nadšením předsedkyně a zakladatelka salašského mykologického klubu Alena Filípková.

Mykologové i milovníci pokrmů z hub mohli pojmout jejich středeční košt svátečně a netradičně. Každému z vystavených a okoštovaných vzorků přidělili body. Když je hodnotitelská komise sečetla, vyhlásila výsledky soutěže a třem nejlepším udělila věcné ceny. Nejvíce bodů přiřkli návštěvníci soutěžní akce konzervovanému ryzci smrkovému od Evy Janováčové z Velehradu.

Vzorek jí nakládaného jidášova ucha skončil druhý a třetí místo patřilo konzervovanému suchohřibu od manželů Smištíkových ze Sadů. Vítězka si domů odnesla elektrický multifunkční sekáček na zeleninu, za druhé místo čelovou svítilnu a kalendář s fotografiemi hub.

„Nakládané houby, to je moje gusto. Jejich ochutnávání byla euforie, obrovský zážitek, skoro jako milování. Do ochutnávání jsem zapojil všechny smysly. Nejvíc mně chutnalo křupkavé jidášovo ucho, které ještě nikdy na výstavě nebylo,“ svěřil se Velehradský Vlastimil Vaněk (65).

Ze Štěpánského koštu konzervovaných hub si odnesla první cenu v soutěži o prvního nalezeného hřiba v roce 2017 také předsedkyně salašských mykologů Alena Filípková. „Ta v lese za Salaší našla letos prvního hřiba o váze 12 deka už 29. dubna. V soutěži o nejtěžšího hřiba zvítězila paní Vojtášková z Hradiště. 28. září jsem mu navážil 980 gramů,“ sdělil organizátor zmíněných soutěží a čestný předseda mykologického klubu Lubomír Šafraník.