"Na pondělní jednání jsme si pozvali dva kandidáty, vyslechli jsme si je, ale nakonec jsme se rozhodli prodloužit výběrové řízení až do 24. listopadu," uvedl starosta Uherského Brodu Patrik Kunčar.

O pozici se uchází čtyři kandidáti a vedení města očekává, že by se mohl přihlásit ještě někdo další.

Roman Švehlík, umělecký ředitel Divadla Brod se o pozici uchází už podruhé, při minulé volbě byl podle zákulisních informací sice favoritem, ale ředitelem se nakonec stal Jan Zapletal, tehdejší zástupce ředitele Klubu kultury v Uherském Hradišti.

Dlouholetý ředitel Domu kultury Jaroslav Mikulík je spíše pro opatrnost při výběru.

Dům kultury v Uherském Brodě. Ilustrační foto.
Brodská restaurace v Domu kultury hledá provozovatele. Bude jím samo město?

"V Domě kultury perfektně funguje dramaturgické oddělení, proto není problém, aby byl chvíli bez ředitele. Stojím spíše se za radou města, aby vše dobře zvážila, vybrala nejlepšího kandidáta, aby se podruhé nespálili," okomentoval celou situaci Jaroslav Mikulík.

Dodal, že výběr je složitý, protože na člověka na tomto postu jsou kladené velké nároky, musí se orientovat v ekonomice i kultuře.

"U nás je to o to náročnější, že tam spadá i hvězdárna, kino nebo galerie," doplnil Jaroslav Mikulík.

Broďané jsou z celé situace na rozpacích a mnozí vidí za volbou ředitele více.

Jan Zapletal.
Manipulátor nejsem, tvrdí odvolaný ředitel Domu kultury v Brodě Jan Zapletal

"Je to jasný doklad toho, že v Brodě je kultuře nadřazena politika a politikaření," nechal se slyšet Karel Gregor, který v Uherském Brodě provozuje kavárnu Ulité Kafé a s radnicí se několikrát nepohodl.

Stejně jako Jaroslav Mikulík by ale klad důraz na pečlivý výběr.

"Situaci pomůže, když radní vyberou osobnost, jež nebude ničí prodlouženou rukou a své práci bude rozumět," dodal s tím, že zastupující ředitelka podle toto nesplňuje.

Volba nového ředitele se táhne už skoro půl roku.

První termín pro konec výběrového řízení bylo 8. září, do té doby se však přihlásil pouze jeden kandidát, takže město termín prodloužilo a mělo ředitele vybrat 30. října.

Došlo však k dalšímu prodloužení. Rada se na jednom jméně neshodla.

Kino Máj v Uherském Brodě. Ilustrační foto.
Zemětřesení na uherskobrodské kulturní scéně

Jako by s odchodem Jaroslava Mikulíka do důchodu se brodská kulturní scéna pomalu hroutí.

Změnilo se vedení kina Máj a Dům kultury měl v čele nového člověka pouze rok a půl roku, a to od ledna 2016 do června 2016.

Jan Zapletal letos v červnu rezignoval kvůli kauze kolem milionové opravy interiéru dětského oddělení Knihovny Františka Kožíka.

Od té doby vede Dům kultury Irena Krejsová, dlouholetá zástupkyně ředitele této instituce.