„Ztráty na úrodě počítáme v desítkách procent, místy se jedná o umrznutí všech pupenů, které už byly vyrašené. Letos bude sklizeň malá. O to však může být kvalitnější," prozradil mařatický vinař Bohuslav Jež. Co vlastně vinné révě při nízkých teplotách nejvíce škodí, vysvětlil Břetislav Jakubík ze zlechovského Vinařství Jakubík. „Réva podle odrůdy různě rychle raší. Nicméně právě u těch skorých odrůd, u nichž byly vidět v těchto dnech už lístky, dochází k úhynu veškeré zeleně. Problémem je, že v tomto období mladé pupence nejdříve zmrznou a následně brzy ráno začnou prudce rozmrzat díky teplému slunci. Právě v ten okamžik rozpraskají a poničí se," vysvětlil.

Nejvíce ohrožené tak jsou podle něj odrůdy Müller Thurgau či Muškát moravský. Břetislav Jakubík nazčítal největší ztráty z pondělí 18. dubna na úterý, kdy mrazy dosahovaly až mínus čtyř stupňů celsia. Celkově se dle jeho slov jedná v postižených lokalitách o redukci sklizně o třicet až čtyřicet procent. Obrana před rozmary přírody se přitom větším vinařům hledá těžce.

„Pro mnohé nelogicky někdo na obranu rozstřikuje po vinohradě vodu, která vytvoří po zmrznutí větší vrstvu ledu, jenž rašící zeleň před náhlými změnami teplot ochrání. Bohužel takový postup není jednoduchý ve větších vinařstvích, protože vyžaduje poměrně bohatý přísun vody a složitou technologii jejího rozprašování," dodal zlechovský vinař. Zabránit poškození vinné révy mrazy se snaží i další pěstitelé.

„Známý koupil postřik z Anglie ochraňující úrodu až před sedmistupňovými mrazy. Přesto měl po posledním týdnu stejné výsledky jako my ostatní," poznamenal Bohuslav Jež. Zdali se může nepříznivé počasí odrazit ve zvyšování cen, většina pěstitelů nechce předjímat. „Bylo by předčasné mluvit o jakémkoliv zdražování. Dva roky zpátky jsme se museli potýkat s podobnými problémy, přesto to lidé v obchodech nijak zásadně nepocítili," odmítl spekulovat Libor Zlomek, spolumajitel vinařství z Boršic u Blatnice Zlomek a Vávra. Také tam letos počítají se zhruba třiceti procentním poklesem úrody. Nejhůře poškodily dubnové mrazy vinnou révu na Hradišťku a Hodonínsku. „Mám informaci, že ani v Rakousku na tom nejsou vinaři nejlíp," doplnil Libor Zlomek.

Škody teprve sčítají zemědělci a sadaři na Slovácku. „Pokud by poklesy pod bod mrazu pokračovaly, byly by ohroženy i další zemědělské plodiny. V současnosti tak evidujeme úbytky nejen v našich vinicích, ale i v sadech, konkrétně u meruněk, švestek a ořechů," popsal ředitel zemědělského družstva Ostrožsko Ladislav Zelený. Jednu zmála pozitivních zpráv tak hospodářům vzkazuje meteoroložka Dagmar Honsová. „Z pohledu dlouhodobých vyhlídek a předpovědí na květen by rána měla být relativně teplá. Numerické modely ani nepředpokládají příchod takzvaných Zmrzlých mužů, kteří ohrožují úrodu obvykle v druhém květnovém týdnu," konstatovala meteoroložka.