Redaktora Slováckého deníku o tom informoval velitel hradišťských strážníků Jaroslav Ježo.

Informujte policii na čísle 156

„Podobné nálezy považujeme za velmi závažné, protože odhozené injekční stříkačky s jehlami mohou při náhodném nebo nevhodném zacházení ohrozit zdraví a v krajním případě i zdraví člověka,“ poznamenal Ježo.

Zástupci policie upozorňují, že nálezci by si podobné objevy nebo poznatky z nich neměli nechávat pro sebe. „Pokud něco podobného naleznou, měli by nás o tom informovat, ať už osobně nebo telefonicky na čísle 156. Spoléháme také na rodiče, kteří by měli vhodným způsobem poučit své děti, jak se v případě podobných nálezů chovat,“ vybízí veřejnost zástupce velitele městské policie Vlastimil Pauřík. Pachatel, který odhodí injekční stříkačku, se podle Pauříka dopouští mimo ohrožování zdraví dalších lidí i znečišťování veřejného prostranství. „Za tento přestupek mu hrozí pokuta až do výše jednoho tisíce korun,“ citoval výňatek ze zákona Pauřík.

Hygienici se k varování strážníků rovněž přiklánějí. Epidemioložka uherskohradišťského pracoviště Krajské hygienické stanice Zlín Hana Tkadlecová lidem, kteří nebezpečnou stříkačku s jehlou naleznou, doporučuje: „V případě, že se o ni nálezce poraní, je nutné zastavit krvácení a ránu důkladně vymýt vodou a mýdlem. Je rovněž důležité ošetřit ji dezinfekčním roztokem, například jodisolem. Poraněný by měl co nejdříve vyhledat praktického lékaře, lékaře hygienické stanice nebo se přímo obrátit na nejbližší infekční oddělení nemocnice s poliklinikou.“

Podle informací epidemioložky uherskohradišťské hygienické stanice Jaroslavy Juřičkové se v minulém roce o nalezenou jehlu poranily čtyři osoby.
„Šlo o příslušníka policie při razii u narkomanů, prodavače zeleniny, který našel jehlu v trávníku, dále pak pracovníka benzinové pumpy a zaměstnance firmy na likvidaci odpadů. Letos se o jehlu zranili dva lidé,“ vypočítala Juřičková.

Závislí mají alternativu

Pracovníci centra pro drogově závislé Charáč v Uherském Hradišti upřesnili, že na Slovácku je stále nejužívanější drogou pervitin. Kokain či heroin se v regionu prakticky neužívá, protože jsou pro narkomany drahé. Podle vedoucího Charáče Vladimíra Kašky také převažuje nitrožilní užívání drogy. Závislí lidé však mají alternativu. „Nabízíme želatinové kapsle, ale této nabídky využívají klienti jen málo,“ poznamenal Kaška. Tento trend dokazují i počty vyměněných jehel. Vloni klientům v Charáči vyměnili patnáct tisíc použitých jehel. Letos jich má být až pětadvacet tisíc.

Přečtěte si také:

Slovácko: největší varnu pervitinu skrývala půda

Policisté zadrželi dealery

Osvětimany: z výuky se stalo varování před drogami

V kraji policisté letos objevili 26 varen pervitinu

Policisté letos odhalili už sedmou varnu pervitinu

Testů na drogy se lidé bojí