Majitelé pěstitelských lihovarů si proto od nadcházející páleničářské sezony slibují, že po loňské mizerné úrodě letního ovoce, švestek a durancií, si tentokrát spraví chuť. Na řadě míst už švestky nějaký čas opadávají a lidé je sbírají do kvasu.

„V zahradě máme stromy abnormálně obalené švestkami. Jsou drobnější a padají na zem. Bylo by lepší, kdyby na stromech zůstaly do první poloviny září. Dobře by vyzrály,“ tvrdí babický zemědělský inženýr František Maňásek.

S letním ovocem podle předsedy a místopředsedy Územního sdružení Českého zahrádkářského svazu (ČZS) Uherské Hradiště Jiřího Vratislavského a Zdeňka Hradského to letos není žádná sláva.

„Letních kvasů je v Popovicích tak málo, že nestojí za to pálenici uvádět do provozu. Stane se tak až na sklonku září nebo začátku října, kdy přijdou na řadu kvasy ze švestek. Zájemce o pálení letního ovoce posíláme do palírny v Kunovicích,“ sdělil popovický předseda zahrádkářů Vratislavský.

Zatímco celá řada pěstitelských lihovarů kvůli nedostatku letních kvasů ještě sezonu neodstartovala, jako už tradičně první v okrese ji spustili v kunovické pálenici. „Bylo to 15. července. Několik dnů jsme pálili jenom třešňové kvasy. Teprve koncem měsíce přišly na řadu meruňky a dnes už lidé přihlašují k pálení kvasy švestkové,“ sdělil kunovický páleničář Antonín Špaček.

Podle jeho slov začala letošní páleničářská sezona v Kunovicích o tři týdny dříve než loni. „Zatím pálíme jen dva dny v týdnu, v úterý a v sobotu. Kvasy k nám přivážejí lidé nejen z Kunovic, ale i z Brna či Zlína. To svědčí o tom, že naše pálenice má u pěstitelů ovoce dobré jméno,“ pochlubil se další z kunovických páleničářů Zdeněk Hradský.

Se špendlíkovým kvasem zamířil do kunovického lihovaru Josef Zábojník.

„Se službami pálenice jsem spokojený. Dnes jsem vypálil 14 litrů špendlíkovice a ještě tu budu pálit švestky. Těch se mně urodilo požehnaně,“ pochvaloval si Zábojník.

Také podle Jindřicha Zapletala, předsedy jalubských zahrádkářů a páleničáře v jedné osobě, je letos modrého ovoce hodně.

„Pálit jsme začali 22. srpna. Jako první přišly na řadu meruňky, pak špendlíky a hrušky. Protože jsou stromy švestkami a duranciemi obsypané, počítám, že sezonu skončíme až v lednu. To za předpokladu, že nám zákazníky nestáhnou černé pálenice,“ neodpustil si poznámku Zapletal.

Jalubská pálenice jede na plné obrátky denně mimo neděli. Stejně tak je tomu v Buchlovicích, kde začala destilační sezona snů 25. července.

„Chtěli jsme pálit jenom dvakrát týdně, ale v našem regionu se letos urodila kvanta špendlíků, meruněk a mirabelek, takže pálíme denně,“ referoval buchlovický páleničář Zdeněk Mikula. Švestek je podle jeho slov kolem Buchlovic víc než v takzvaně rekordním předloňském roce, takže páleničářská sezona by mohla v tamním lihovaru skončit až v únoru.

„Letních kvasů v naší obci není a ty švestkové začnu pálit až na sklonku září. Modrého ovoce se u nás urodilo požehnaně,“ prozradil jednaosmdesátiletý košícký páleničář Josef Kaštánek. Kolem kotlů v palírně se točí už jednadvacet let.

„Snad se mi konečně podaří sehnat za sebe náhradu. Mladí se do této práce moc nehrnou,“ hořekoval Kaštánek.