Zároveň plánuje, jak v nejbližších letech zmodernizovat zchátralý areál.

„Sobotní akce začne ve třináct hodin a na závody je přihlášeno přes sedmdesát anglických plnokrevníků a další koně,“ přiblížil starosta města František Pavelka.

Na programu je sedm rovinných dostihů, závěrečná steeplechase a také závody klusáků a poníků. „Divákům se představí celá jezdecká republiková špička, například žokej Václav Janáček nebo Jiří Chaloupka,“ láká starosta. Nejsledovanějším hlavním závodem bude Cena hejtmana, která se poběží na 1600 metrů. Připraven je i doprovodný program. „Vystoupí skupina trubačů střední lesnické školy a bude možné se svézt v kočáře taženém koňmi,“ dodal Pavelka.

Další dostihy se uskuteční 7. června. „Na nich bychom chtěli spolupracovat s organizátory mezinárodního filmového festivalu,“ uvedl starosta.
Zbylé termíny koňských závodů jsou 6. září a 28. říjen. „Ty ale ještě nejsou zcela jisté, protože vzhledem ke krizi se hůře shánějí peníze od sponzorů,“ upozornil Pavelka.

O uspořádání dostihů ale prý budou Slušovice usilovat stejně jako o obnovu závodního areálu.

„Kvůli tomu jsme v minulém týdnu měli jednání se Zlínským krajem, který zpracovává koncepci rozvoje areálu. Na setkání nám přislíbili poskytnout projektového manažera, který by měl pomoci v žádostech o dotace na nutné úpravy,“ sdělil Pavelka.

Cílem kraje je využít potenciál areálu nejen pro dostihový sport, ale i pro kulturní i další aktivity.

„Mělo by zde vzniknout jakési kulturně-relaxační a sportovní centrum s širokým využitím,“ uvedl náměstek hejtmana Libor Lukáš.

Strategie předpokládá, že v první fázi bude třeba vytvořit zázemí pro diváky i jezdce a zkvalitnit dráhu včetně zavlažování. To vše přijde na asi sto milionů korun. „Financování ještě není zcela jasné, ale budeme usilovat hlavně o evropské peníze,“ sdělil starosta Pavelka.

Úpravy by přivítali i lidé aktivní v dostihovém sportu. „Například zavlažování je nutné, aby se mohla dráha zařadit ze současné kategorie C do A, čímž by vzrostla kvalita dostihů. Musí se proto vybudovat třeba i pro koně bezpečnější, plastové bariéry kolem závodiště,“ poznamenal trenér dostihových koní z nedaleké obce Březová Radim Bodlák.