Samotnou pec dokonce rozehřívají členové Národopisného krůžku Dolněmčan ještě o tři hodiny dříve.
Jubilejní desáté pečení chleba v Dolním Němčí v sobotu 1. července také tentokrát nemělo problém najít si své zájemce a ani jeden krajíček chleba se sádlem a cibulí či škvarky nestihl okorat, než si našel svého strávníka.
„Na akci jsem už po několikáté a je třeba přiznat, že chuť chlebu je výjimečná a s tím kupovaným se to jednoduše nedá srovnávat. I tak ale nechám pečení na místních odbornících a do podobných experimentů se raději doma pouštět nebudu,“ sdělil Dolněmčan Josef Tinka.

Ukázka tradičního pečení zaplnila místní Muzeum Na Mlýně, kde k ochutnávkám vystoupili také folklorní soubory Vlčnovjan, Frajárky z Mistřic, pěvecký sbor Dolněmčané a Tetičky z Dolního Němčí.
„Celý recept nikdy neprozrazujeme, ale jedná se o tradiční chleba bez nějakých skrytých surovin. Snažíme se držet hesla, které říká, že je v jednoduchosti krása. Všem zatím chutná, takže se nám receptura osvědčila,“ dodala za pořádající Národopisný krůžek Dolněmčan Šárka Došková.
Samotný proces pečení v historické pekárně je navíc velmi složitý. Správná teplota rozehřáté pece se zjišťuje pomocí stěn, které musejí být rozžhavené doběla.
Na zkoušku se pak do výhně dává takzvaný „podplameňák“, respektive první bochník, který pekaři napoví o správné teplotě. Pokud je pec přehřátá, spálí se do pěti minut. Pokud je rozpálená málo, s chlebem se nic nestane. Při správné teplotě poté lze v jedné várce dělat naráz až dvanáct bochníků.
