VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Dolní Němčí provoněl švýcarský sýr i alpská káva

Dolní Němčí /FOTOGALERIE/ – Milovníci kulinářských lahůdek, ale nejen oni, kteří se v sobotu odpoledne nechali zlákat na kulturně-ekologickou akci s názvem Mezi horami do muzea Na Mlýně v Dolním Němčí, si jistě přišli na své.

30.8.2010
SDÍLEJ:

Doris se měla co otáčet než vytvořila sýrový bochník.Foto: DENÍK/Zdeněk Skalička

Obec Dolní Němčí, Český svaz ochránců přírody, základní organizace Pantoflíček a ornitologický kroužek pro ně připravily zajímavý program, který se nesl v duchu hesla Matterhorn a Javořina, to je naše mateřina.

„Velkým lákadlem pro návštěvníky této akce byla příprava švýcarského sýra a vaření alpského schnapsu, o což se postarala alpská rodačka Doris Windlin, která nyní žije na Domažlicku. Lidé mohli nejen vidět přípravu zmíněných specialit, ale také je ochutnat,“ potvrdil koordinátor akce Petr Slinták.

Pořadatelé v průběhu sobotního odpoledne uchystali pro návštěvníky kromě přípravy kulinářských pochoutek další zajímavý program. „Mykologický kroužek uspořádal ve dvoře muzea úlovky ze sběru bělokarpatských hub a nabídl ochutnávku hřibových specialit. K ochutnání tu byl biomošt z Hostětína nebo vynikající medovina pana Buzíka z Velké nad Veličkou. Opomenout nesmím ani ornitology, kteří se prezentovali před muzeem,“ přiblížil Slinták další program akce konané v údolí mezi Alpami a Karpaty.

Největší pozornosti návštěvníků se těšila příprava švýcarského sýra. „K ní je potřeba mléko od krav, které jsou krmeny trávou a senem, v žádném případě ne siláží. Ta by zapříčinila to, že by se sýr nafoukl do tvaru jakési kuličky a nedal by se ani jíst. Doma sýr nedělám, protože odpovídající mléko k jeho výrobě nemám,“ prozradila Doris Windlin, ve Švýcarsku vystudovaná malířka.

V Česku žije, jak se říká, na volné noze. Věnuje se krajinomalbě a portrétování lidí. Výrobou švýcarského sýra se už prezentovala v Muzeu Jana Amose Komenského v Uherském Brodě, v Bystřici pod Lopeníkem a na zámku Blatná v okrese Strakonice.

„Pocházím ze selské rodiny, která žila na statku. Muži pásali na salaši krávy a vyráběli sýr. Když jsem studovala malířinu, chtěla jsem si přivydělat, takže jsem také pracovala na salaši. Tam jsem se naučila sýr vyrábět,“ přiznala Doris, stahující sýrový bochník do dřevěné formy.

Přidala ještě radu, že sýr by měl nejméně půl roku zrát. „Ale může to být rok i dva, pak je podobný parmazánu,“ zdůraznila Doris a rozběhla se ke kotlíku, v němž vařila alpskou kávu neboli schnaps.

„Do studené vody se dá odpovídající množství kávy a ta se vaří. V době varu se do kotlíku nalije kalich vody. Prostě, káva se musí takzvaně leknout. Pak se kotlík sundá z ohně, přidá se do kávy cukr a také nějaká dobrá kořalka,“ popsala přípravu Doris.

Na schnaps netrpělivě čekala celá řada návštěvníků. „Zajímalo mě, jak se dělá švýcarský sýr. Ale když jsem viděla, co to dá práce, sama bych se do toho nepustila. Prostě, Doris je šikovná holka. Práce jí šla od ruky. Také vaření kávy mě zajímalo. Teď už netrpělivě čekám, až bude schnaps hotový, abych ho ochutnala,“ řekla s mrknutím oka Dolněmčanka Ludmila Říhová.

Na alpskou kávu se těšil i Josef Trtek z Nivnice, který měl pod palcem výstavu šestašedesáti druhů hub. „Ty už teď přestávají růst, byť je po deštích. Lidé by si měli počkat až na ty podzimní. Já se držím hesla, že houbám se nedá poručit, to nejsou brambory,“ dodal s úsměvem Trtek.

Autor: Zdeněk Skalička

30.8.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Ilustrační foto

Los MOL Cupu: Páník trefil Hradec, Kordulův tým čeká Jablonec

Žáci měli možnost si některé aktivity vyzkoušet a s prací se tak podrobněji seznámit.
4

Stovky žáků ze Slovácka se seznámily s technickými obory

V kraji ruší lůžková infekční oddělení. Zůstane jen v Uherském Hradišti

Jako jediná v kraji bude mít Uherskohradišťská nemocnice lůžkovou část infekčního oddělení. V dalších třech nemocnicích v regionu zůstane jen ambulantní provoz.

Uherský Brod vytvoří na památku sametové revoluce památník z klíčů

Připomenout si zvonění klíčů 21. listopadu v roce 1989 se v Uherském Brodě rozhodli netradičně. V úterý vyzvou veřejnost, aby na osm sběrných míst nosili klíče.

Náraz do stromu stál řidiče u Uherského Ostrohu život

FOTOGALERIE / Přivolaným lékařům nezbylo než konstatovat úmrtí. Obrázek, který se před nimi rozprostřel při ranním zásahu v neděli 19. listopadu, však už od první chvíle nevěštil nic dobrého.

Nádrž v Osvětimanech už se zase napouští, sumec albín se do ní už nevrátí

I několikrát týdně chodí pozorovat, jak se nádrž napouští. Už se totiž nemůže dočkat, jak si sedne na břeh, nahodí pruty a při pohledu na les bude vyčkávat na záběr. Řeč je o Josefu Zpěvákovi, předsedovi osvětimanské organizace Moravského rybářského svazu. Tamní přehrada totiž byla kvůli opravám rok vypuštěná.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT