„Vaříme trnky ze sadů Agro Okluky nad Horním Němčím. Starosta nám jich letos dodal šest beden, tedy něco přes metrák. Uvařená povidla bude tradičně obec nabízet na Slavnostech vína a otevřených památek v Uherském Hradišti,“ prozradila Deníku jedna z organizátorek akce z pěveckého sboru Tetičky Marie Ježková.
Od samého začátku se však letos pořadatelkám lepila smůla na paty. „Nemohli jsme roztopit pod kotlíkem. Netáhl komín. Musel zasáhnout až kominík a pak už se vaření trnek rozjelo,“ řekla Marie Ježková.
Dalšími potížemi, které nejspíš omezily účast na akci bylo podle jejích slov horké počasí i složitý příjezd od průtahu obcí, kde dávali silničáři nový asfaltový koberec. „Vystoupit nakonec nemohli ani naši chlapi z Mužského pěveckého sboru Dolněmčané. Byli na pohřbu svého kolegy, který s nimi zpíval v místním chrámovém sboru,“ sdělila Marie Ježková.
Její slova potvrdil jeden ze sboru Dolněmčané Alois Michalec. „Josef Beníček pocházel ze Suché Loze a v chrámovém sboru v Dolním Němčí zpíval už dvě desítky let. Jezdil k nám na zkoušky každou středu a účastnil se všech našich pěveckých chrámových vystoupení, včetně těch vánočních a všichni členové chrámového sboru zpívají i v Dolněmčanech. Když ho v úterý zabila větev při kácení stromu v lese na Králově, bylo jasné, že v sobotu budeme namísto zpívání u vaření trnek, na pohřbu kamaráda v Suché Lozi,“ vysvětlil Alois Michalec.
O doprovodný program u vaření trnek se tak museli postarat Ženský sboreček Nivnička, Muzikaša z Nivnice a Mužský pěvecký sbor Brankovice.
Postup při vaření trnek v Muzeu Na Mlýně:
- Nejdříve se postaví do kotle dřevěný měsíček, jímž se pomocí táhla míchají trnky. Ještě před tím ale, aby se nepřipálily a měly se na čem rozpouštět, je nutné měsíček potřít ze spodní strany silnou vrstvou sádla
- Pak se do kotle nasype malé množství trnek na rozpuštění a zatopí se suchým dřevem. Při tom se musí neustále otáčet měsíčkem (zatím ještě bez táhla), aby se trnky v kotli nepřipálily
- Po rozvaření této dávky se do kotle nasype zbylé množství trnek a to se za stálého míchání (již pomocí táhla) zhruba tři hodiny vaří
- Po uplynutí této doby se vařené trnky vyberou z kotle. Před tím je však nutné snížit teplotu kotle, aby se neroztavil a trnky nepřipálily. To se dělá tak, že se z ohniště vyberou žhavé uhlíky a pod kotel se strčí věcheť (skroucená natrhaná vysoká tráva namočená ve vodě). Po ochladnutí se rozvařené trnky přelévají z kotle přes plechové cedidlo (hmota se pasíruje pomocí krátkého březového koštěte) do větší nádoby. Od této chvíle se vařené tekutině začíná říkat lízačka
- Po přepasírování se lízačka nalije zpět do kotle, pod nějž se vrátí rozžhavené uhlíky. Pak se za neustálého míchání vaří do té doby, než se z lízačky stanou povidla, což to trvá zhruba dalších pět hodin, podle intenzity topení
- Po uplynutí této doby se musí opět snížit teplota v kotli. Povidla se následně vyberou z kotle a nalijí se třeba do menších sklenic