„Hala bez vnitřního zařízení a vybavení bude hotova do konce letošního června. V současné době se v budově pokládají podlahy, obkládají stěny a začne se s venkovními omítkami budovy. V minulých dnech byly dokončeny dvě dvoukomorové požární nádrže, začalo se s parkovými úpravami a výstavbou parkoviště,“ vypočítával Bořek Žižlavský, místostarosta Buchlovic.

Vyhlášeno už bylo výběrové řízení na vybavení budovy, ale také na jejího správce.

„Naším cílem je zprovoznit halu 3. září, aby v nových prostorech mohli žáci základní školy plnohodnotně zahájit nový školní rok.

Občané se mohou těšit, že v průběhu září pro ně v hale uspořádáme kulturní program,“ dal k dobru místostarosta.

SPORT PRO DĚTI. Sobotní sportovní den pro děti přilákal na hradišťská sportoviště na 3000 návštěvníků.
Dětského sportovního dne se zúčastnil rekordní počet chlapců a děvčat

„Já se na novou víceúčelovou sportovní halu vůbec netěším, přestože jsem zásadně proti její stavbě nebyla. Sportovní hala je totiž příliš velká jak pro školu, tak i pro ostatní kulturní aktivity. Navíc nebyla vůbec koncipovaná pro pořádání kulturních akcí v městyse. K jejich pořádání mohl být v centru městyse vybudován krásný kulturní dům. Na ten už ale nebudou peníze,“ vyjádřila se k výstavbě víceúčelové haly Cihelna Petra Kropáčová, členka kulturní komise městyse, civilním zaměstnáním architektka. K budované hale vyjádřila své záporné stanovisko i na svém facebooku.

NÁPOJE Z HROZNŮ. Ve společensko-kulturním centru Staré Město si dali v sobotu dostaveníčko vyznavači vinných moků.
Košt vína ve Starém Městě nabídl pětistovku vzorků

Netajila se však tím, a zajedno jsou s ní i Lenka Rašticová, vedoucí souborů Děcka z Buchlovic, a buchlovická občanka Simona Dvouletá, že kapacita dvou sálů v městečku je nedostačující.

Buchlovické folklorní soubory by podle jejich slov využily i dvojnásobnou kapacitu sálů. „Ten v restauraci U Páva pojme sotva stovku lidí, do sálu Československého kulturního centra se při akci s názvem Buchlovice pomáhají, vešlo pouze 150 lidí. Na pódiu mohli účinkující jen hrát a zpívat, ale už nemohli tancovat,“ posteskla si Petra Kropáčová.

„Proti stavbě haly jsem se nikdy nevyjádřila. Jediné co jsem připomínkovala, bylo řešení zastínění oken z jižní strany. Halu budu využívat, pokud budou pro mě podmínky přijatelné. Ale jako obyčejný občan Buchlovic,“ svěřila se Simona Dvouletá.

MAGIC FESTIVAL. Do Uherského Hradiště se vrátil na tři dny kouzelnický festival, nejprestižnější v Česku.
Svátek moderní magie: přátelské setkání kouzelníků amatérů a profesionálů

„Výstavba víceúčelové sportovní haly s rozkládacím pódiem je navržena jako solitérní objekt s plně autonomním provozem a byla vysoutěžena za cenu 43 milionů 618 tisíc korun, kterou v plné výši uhradí městys ze svého rozpočtu,“ informoval Bořek Žižlavský.

Kapacita uživatelů pro sportovní účely je až 390 sportovců včetně publika, na jiné akce může do víceúčelového objektu přijít až 575 osob.

Hřiště ve sportovní hale o rozměrech 44,7 x 24,5 metru bude sloužit pro házenou, halový fotbal, futsal, florbal, volejbal, badminton, basketbal, šachy a deskové hry.

Ve víceúčelové hale bude pevná nízká tribuna pro 132 osob, šatny, časomíra, posilovna s příležitostným bufetem a občerstvením. Výhodou bude, že se základní školou bude spojena krčkem, takže žáci se do ní i za deště dostanou suchou nohou.