„Vzhledem k předloňské neúrodě ovoce v našem regionu a tím i velmi špatné páleničářské sezoně, jsme v roce 2018 košt slivovice a jiných pálenek neuspořádali. Zato loni byla úroda letního a modrého ovoce dobrá a díky tomu zažívala i zahrádkářská pěstitelská pálenice dobrou sezonu,“ řekl nadšeně Jiří Rypl, předseda základní organizace Českého zahrádkářského svazu Kunovice.

Přihlášky na zpracování ovocných kvasů začali podle v pěstitelské pálenici přijímat od 2. července, v destilát začali přeměňovat třešňové a višňové kvasy o pět dnů později.

„Vyšli jsme vstříc lidem z obcí nejen z hradišťského, ale i z brodského regionu, kteří zmíněné ovoce pěstovali a dali je do kvasu. Páleničářskou sezonu jsme ukončili 31. ledna. Pěstitelé u nás vypálili 22 tisíc litrů absolutního lihu,“ okomentoval spokojeně před dvěma měsíci skončenou páleničářskou alchymii šéf kunovických zahrádkářů.

Při požáru lesního porostu mezi Rudimovem a Pitínem musel zasahovat vrtulník a dvanáct hasičských jednotek.
Nárůst počtu jarních požárů na Slovácku je oproti loňsku trojnásobný

141 slivovic

Kunovický košt přinesl 141 slivovic ze švestek a durancií, 28 meruňkovic, 33 hruškovic, ale také destiláty ze špendlíků, jablek, mirabelek, oskeruší a dalšího ovoce. Raritou mezi nimi byla zázvorový likér, bylinná jeřabina a dřínkovice.

Nejlépe hodnocený vzorek byl z hrušek ročníku 2018, jehož vystavovatelem byla vizovická firma Rudolf Jelínek, zabývající se výrobou alkoholických nápojů, zejména destilátů.

Degustační jury přisoudila vítězné hruškovici plný počet z dvaceti možných bodů.

Nejlépe hodnocená slivovice byla od Josefa Staška a stejně jako nejlépe hodnocená meruňkovice od Františka Juřičky, oba z Kunovic, byly z ovoce, které se urodilo v loňském roce.

„O dobrou zábavu a dobré pálenky nebyla při kunovických koštech nikdy nouze. Ač jsem už absolvoval řadu koštů destilátů, poprvé jsem byl při tom, když si jeden z koštujících nechal od hostitelek současně nalévat do jedné koštovačky bylinnou dřínkovici a slivovici,“ rozehrál úsměv na tvářích muž, který si přál zůstat v anonymitě.

V pátek 5. dubna se vrátili čápi i do nově zbudovaného hnízda u staroměstské základní školy.FOTO: web kamera Základní školy Staré Město
Staroměstské hnízdo za stovky tisíc už má své první obyvatele
BILANCOVÁNÍ. Zdravotně postižení občané nezůstávají osamoceni.
Výroční rokování zdravotně postižených, rázný krok kupředu